Osijek: Međunarodna konferencija o socijalnom radu i ljudskim pravima

28.08.2023.

14:51

Autor: V.K./HRT/Hina

Socijalni rad

Socijalni rad

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Socijalni rad i ljudska prava: Zastupanje glasova koji su ometani središnja je tema znanstvene konferencije Međunarodne akademije socijalnog rada i društva (TiSSA) koja se održava do 30. kolovoza, a u Osijeku je okupila 130 znanstvenika iz 28 zemalja.

TiSSA je neovisna zajednica europskih sveučilišta, instituta i organizacija koja po prvi puta takvu konferenciju međunarodnog karaktera održava u Hrvatskoj i to u suradnji s osječkim Pravnim fakultetom, a s ciljem unaprjeđenja i promicanja međunarodnog znanstvenog i stručnog diskursa o socijalnom radu i njegovom odnosu prema društvu.

Plenarni rad konferencije započeo je u ponedjeljak, a teme su usmjerene na raspravu o praksi ljudskih prava u socijalnom radu koja mogu djelovati kao instrument kojim se ide dalje od empatije i reda, te nude platformu za zagovaranje onih za koje se ne smatra da imaju pravo glasa.

Predsjednik TiSSA-e Rudi Roose, profesor socijalnoga rada na Ghent sveučilištu u Belgiji, ističe kako je socijalni rad vrlo važno zanimanje.

- Konferencije daju priliku da se znanstvenici, istraživači i praktikanti upoznaju, raspravljaju i unapređuju socijalni rad, poručio je.

Konferencija je podijeljena u dva dijela, prvi je organiziran za doktorande i zamišljen je kao niz izlaganja znanstveno-istraživačkih radova pred renomiranim profesorima-savjetnicima. Pretkonferencija za doktorande pruža jedinstvenu priliku doktorandima koji provode istraživanja u cjelokupnom području socijalnih usluga i povezanih društvenih problema, predstaviti svoje rezultate ili rad koji je u tijeku. Odbor profesora s međunarodnom reputacijom formirat će panel koji će komentirati prezentacije i bit će na raspolaganju za daljnje smjernice.

Drugi dio koncipiran je kao plenarni rad, a obuhvatit će niz izlaganja, sesija i simpozija. Prilika je to akademicima i neakademcima iz cijele Europe koji provode istraživanja na cjelokupnom području socijalnih usluga i srodnih društvenih problema, predstaviti svoje rezultate koji odražavaju praktična iskustva, empirijska istraživanja, teorijska pitanja ili primjere otpora, sukoba i alternativa.

Predsjednica lokalnog organizacijskog odbora Gordana Horvat s Pravnog fakulteta Osijek istaknula je važnost konferencije u kontekstu buduće suradnje koju mogu ostvariti s ostalim sveučilištima, u vidu Erasmusa ili neke druge razmjene studenata.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković podsjetila je da je Grad Osijek potpisao sporazum sa Studijem za socijalni rad kojim je Upravni odjel za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo platforma za praktični rad studentima socijalnog rada kroz jedan cijeli semestar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!