18:13 / 01.12.2018.

Autor: T.V./R.W./HRT

Osijek na svoj dan gleda u budućnost

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osijek slavi svoj dan. No slavljeničko ozračje i blještavilo, nažalost, samo su prigodničarski, statistika je porazna. Nećemo ponavljati brojeve o iseljenoj Slavoniji, recimo samo da je osječki BDP po stanovniku tri puta manji od onoga zagrebačkog.
Osijek slavi svoj dan. No slavljeničko ozračje i blještavilo, nažalost, samo su prigodničarski, statistika je porazna. Nećemo ponavljati brojeve o iseljenoj Slavoniji, recimo samo da je osječki BDP po stanovniku tri puta manji od onoga zagrebačkog.

Domovinski rat, tvornice uništene u privatizaciji, gospodarska kriza, krivo vođene politike... sve je to dovelo do iseljavanja. Nitko ne zna točan broj ljudi koji se iselio iz Osijeka, ali neke su procjene da je grad u posljednjih pet godina izgubio 10 posto stanovništva. Stvarni broj znat ćemo tek kod idućeg popisa stanovništva.

Za one koji rade i primaju pristojnu plaću Osijek je prekrasan grad. Posljednjih mjeseci poprima ljepši izgled, intenzivno se obnavljaju pročelja, uređuju parkovi, ulaže novac iz europskih fondova, grad je to koji je izrazito snažan u IT sektoru, snažan potencijal ima i u turizmu, a pohvalno je i da je Osijek ove godine upisao najveći broj prvašića u odnosu na druge gradove.

Kad podvučemo crtu na rođendan grada, nije baš sve tako crno. Da bi moglo bolje, moglo bi, a političari kažu: bit će bolje i najavljuju nova ulaganja u razvoj gospodarstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!