15:18 / 03.09.2020.

Autor: Hina

Osijek: Nastava u školama, nekima skraćena satnica

Ilustracija (foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Ilustracija (foto: Damir Spehar/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Osječka dogradonačelnica je utvrdila kako je nova školska godina izazovna za sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa, ali i za osnivače osnovnoškolskih ustanova.
Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš rekla je u četvrtak da će sve osječke osnovne škole raditi po modelu "A", što znači da će se nastava održavati u školskim ustanovama od kojih će neke raditi po skraćenoj satnici.

- Od 19 osnovnih škola na području Osijeka, njih deset ih je radi kvalitetnije organizacije boravka djece i rada zatražilo skraćene školske sate sa 45 na 40 minuta zbog čega je grad resornom ministarstvu uputio zamolbu, rekla je Gamoš na konferenciji za novinare o radu škola u posebnim uvjetima.

Dodala je da zasad imaju usmeno odobrenje, a vjeruje da će uskoro dobiti i pismeno odobrenje.

- Fuchs o modelima nastave, Preporod poslao prijedloge

Ustvrdila je da je nova školska godina izazovna za sve sudionike odgojno-obrazovnog procesa, ali i za osnivače osnovnoškolskih ustanova.

Nova školska godina bit će po njezinim riječima posebice izazovna za oko 7.000 osječkih osnovnoškolaca, među kojima je 845 "prvašića".

- Situacija u kojoj se nalazimo iziskuje iznimno visoku razinu odgovornosti pri poštivanju svih preporuka i mjera Nacionalnog Stožera Civilne zaštite. Moramo biti strpljivi i razumni jer ne znamo što nas sve očekuje, dodala je.

Učenicima osigurane maske, zaposlenicima viziri

Naglasila je da je Gradska uprava u suradnji sa ravnateljima škola osigurala sve potrebne uvjete koje su preporučili Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa će svih 19 osnovnih škola nastavu provoditi u školi.

Za učenike od petog do osmog razreda osigurane su po tri zaštitne maske po učeniku za sve škole koje nemaju mogućnost pridržavati se naputka o obaveznom razmaku od metar i pol među učenicima. Osigurane su i maske za učenike koji će na putu do škole i pri povratku kući koristiti javni gradski prijevoz, dok su za sve zaposlene u školama osigurani zaštitni viziri i maske.

Gamoš je pojasnila da je na početku školske godine osiguran produženi boravak za djecu prvih i drugih razreda, dok se ne vidi kako će se situacija dalje odvijati. Napomenula je kako je nužno da i u produženom boravku odjeljenja budu razdvojena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!