17:36 / 25.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Osijek: Od sutra počinje aviotretiranje komaraca

Ilustracija (Dubravka Petric/PIXSELL)

Ilustracija (Dubravka Petric/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš najavila je kako grad Osijek sutra počinje s dvodnevnim aviotretiranjem komaraca na području grada.
Osječka dogradonačelnica Žana Gamoš najavila je kako grad Osijek sutra počinje s dvodnevnim aviotretiranjem komaraca na području grada.

Na konferenciji za novinare Gamoš je izvijestila kako je danas Županijski zavod za javno zdravstvo dao preporuku za aviotretmanom komaraca, te da je već poslan nalog pružateljima usluga koji provode takve tretmane.

Aviotretman će se obaviti u srijedu i četvrtak na tzv. sjevernom zelenom pojasu grada Osijeka, na potezu između prigradskih naselja od Sarvaša do Josipovca.

Sutra od 19 sati, obavit će se aviotretman u istočnome dijelu grada, a u četvrtak na zapadnome dijelu grada, objasnila je dogradonačelnica Gamoš.

Smatra da bi Županijski zavod za javno zdravstvo trebao preporučiti aviotretman komaraca i za okolne općine na području Osječko-baranjske županije jer se jedino tako, zajedničkim djelovanjem, može postići veća učinkovitost u suzbijanju komaraca.

Gamoš je istaknula kako je grad Osijek do sada ispoštovao sve prepouruke Županijskoga zavoda za javno zdravstvo te obavio sedam larvicidnih i 16 adulcitidnih tretmana komaraca sa zemlje i četiri aviotretmana.

Rekla je da je u gradskom proračunu do sada za suzbijanje komaraca utrošeno 2,4 milijuna kuna, idućim rebalasnom financijska konstrukcija za ovu problematiku zaokružit će se na 3,5 milijuna kuna, a procjenjuje se da će predstojeće dvodnevno aviotretiranje koštati između 300 tisuća i 350 tisuća kuna.

Dogradonačelnica Gamoš poručila je da se, kako bi se ovaj problem kvalitetno i dugoročno riješio, nužno trebaju uključiti više instance - Županija i Vlada RH.
Podsjetila je da je vlada od 2014. do danas u tri navrata uputila financijsku pomoć Osječko-baranjskoj županiji, na čemu je ta županija zahvalna. Ali, ustvrdila je, riječ je o vatrogasnim mjerama, a da bismo dugoročno riješili problem komaraca ta pomoć treba biti kontinuirana, koordinarana i organizirana na svim razinama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!