Osijek pod budnim okom nadzornih kamera

14.01.2020.

17:13

Autor: Igor Rotim/Regionalni dnevnik/HRT

default error photo
Nove kamere visoke rezolucije, prilagođene i za noćno snimanje, puštene su u rad na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi.
Na 9 lokacija u Osijeku ukupno 41 nadzorna kamera trebala bi pridonijeti da se gradska imovina štiti vandala. Nove kamere visoke rezolucije, prilagođene i za noćno snimanje, puštene su u rad na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi.

Zahvaljujući europskom projektu vrijednom 150 tisuća kuna, novi osječki Trg Vatroslava Lisinskog u baroknoj Tvrđi nadzire jedanaest kamera. I već su ulovili prekršitelja - gospodina koji je po trgu vozio automobil.

Nadzorne kamere već su prije postavljene na središnjim osječkim trgovima i važnim javnim mjestima. Sama spoznaja da je javna površina pod nadzorom trebala bi spriječiti uništavanje javne imovine.

Digitalnim sustavom za nadzor upravlja se iz gradske uprave, a snimke su dostupne i policiji. Praćenje događaja u realnom vremenu i njima bi trebalo pomoći u radu i skratiti vrijeme za intervenciju. Zbog zaštite privatnosti, površine pod nadzorom označene su.

Razvojem kamera, javne wifi mreže i pokušajem da se u gradu na Dravi počne s pilotnim testiranjem 5G mobilne mreže u Hrvatskoj, Osijek se ozbiljno pridružio utrci za osvajanje statusa pametnog grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!