Osijek: Podignuta optužnica protiv šefa županijske agencije Mikulića

03.08.2023.

13:07

Autor: I.Z./HRT/Hina

Policija

Policija

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

USKOK je pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Davora Mikulića i još trojice zaposlenika zbog sumnje u namještanje natječaja za zapošljavanje.

Četvero optuženika tereti se za trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na ta kaznena djela, izvijestilo je tužiteljstvo nakon provedene istrage, navodeći samo godišta osumnjičenih (1963., 1979., 1980., 1959.).

Višu stručnu savjetnicu za turizam i projekte Renatu Forjan terete da je od rujna 2021. do veljače 2022. zatražila od svog bliskog prijatelja i ravnatelja Agencije na području Osječko-baranjske županije Mikulića da sistematizira novo radno mjesto koje odgovara njenoj stručnoj spremi i kvalifikaciji te joj osigura zapošljavanje.

Mikulić je, navodi USKOK, najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika tako što je kod Upravnog vijeća Agencije inicirao da se u navedenim internim aktima sistematizira novo radno mjesto s uvjetima prilagođenim kvalifikacijama Forjan, nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost na navedene izmjene.

Potom je 17. siječnja 2022. raspisao natječaj, a za članove natječajnog povjerenstva koji su je trebali izabrati bez obzira na druge kandidate i njihove kvalifikacije imenovao stručnog referenta za rad na projektima u Agenciji Zdravka Peku te njegovog kolegu - višeg savjetnika za pravne poslove Tomislava Kordija.

USKOK ističe da je od njih, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenoga, zatražio da kao najboljeg kandidata na natječaju izaberu Forjan bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije, na što su oni pristali.

Napravili su i potpisali zapisnik o pregledu i ocjeni prijava kandidata na natječaj u kojem su neosnovano konstatirali da jedino Forjan zadovoljava uvjete natječaja te su je rangirali na prvo mjesto, dok preostale kandidate nisu rangirali.

Mikulić je u dogovoru s jednim od njih dvojice unaprijed sačinio zapisnike o razgovorima s preostalim kandidatima prema kojima oni ne ispunjavaju tražene uvjete te su s njima obavili razgovore i zatražili potpisivanje zapisnika radi njihove eliminacije i prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju.

Mikulić je 31. siječnja 2022. donio odluku o zapošljavanju Forjan na tako sistematizirao radno mjesto, a sljedeći dan je u ime Agencije s njom sklopio ugovor o radu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!