18:44 / 02.12.2020.

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/IMS/HRT

Osijek slavi 234. rođendan

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osijek danas slavi 234. rođendan, jer su tri dijela Osijeka - Tvrđa, Gornji i Donji grad, 2. prosinca 1786. godine postali jedna cjelina.
Osijek danas slavi 234. rođendan, jer su tri dijela Osijeka - Tvrđa, Gornji i Donji grad, 2. prosinca 1786. godine postali jedna cjelina. Gradonačelnik Ivan Vrkić čestitao je Osječanima Dan grada te im poželio mir i blagostanje.

S obzirom na to da je ove godine, zbog epidemije koronavirusa, izostao uobičajeni program obilježavanja Dana grada, Vrkić je čestitku uputio na službenoj internet i Facebook stranici grada.

U čestitki građanima Vrkić ističe kako je "ovaj 234. Dan grada obilježen pandemijom i nezapamćenim izazovima", pri čemu su "uobičajeni tijekovi života i rada poljuljani do samih temelja, a društvena događanja diljem svijeta svedena na minimum".

Gradska vlast kao najvažnije projekte izdvaja osječku aglomeraciju kao jednu od najuspješnijih u Hrvatskoj, obnovu Tvrđe, izgradnju IT parka te Gospodarski centar u kojemu će Osijek napokon dobiti sajamski prostor. Pred nama je izborna godina pa je u najavi izgradnja 100 gradskih stanova, dječjeg vrtića u prigradskom naselju Tenja te nešto što nijedan grad u Hrvatskoj nema, a to je financijska pomoć obiteljima koje prolaze postupak medicinski potpomognute oplodnje. U protekloj pak godini Grad je nastojao što više pomoći gospodarstvu.

Gradska uprava pozvala je Osječane da dan grada ove godine obilježe uključivanjem u online kampanju pod nazivom Moj Osijek", u kojoj će snimiti čestitke svom gradu, koje će potom biti javno objavljene.

Predvečer je održana tradicionalna lampionijada. Naime učenici osnovnih škola već 27 godina svome gradu na dar izrađuju lampione, a očekuje se i vatromet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!