Osijek: Sporna dugovanja za otkup stanova!

10.01.2019.

16:18

Autor: Renata Waldman/V.K./HRT

default error photo
Oko tisuću Osječana ovih je dana dobilo opomene pred tužbu zbog dugovanja za otkup stanova. Mnogi tvrde kako duga nemaju jer su uredno plaćali rate.
Oko tisuću Osječana ovih je dana dobilo opomene pred tužbu zbog dugovanja za otkup stanova. Mnogi tvrde kako duga nemaju jer su uredno plaćali rate. U Zavodu za stanovanje ističu da nema razloga za strah. Dio njih pozvan je i zbog usklađivanja izvršenih uplata. No građanima je sporan način.  

Opomenu zbog duga Sandra je dobila jučer. Prema njoj, za otplatu stana duguje 100 eura. 

- Opomena pred ovrhu, vrlo oštra opomena. Mi imamo redovno plaćene uplatnice. Čuvamo ih. Danas sam došla vidjeti o čemu se radi, rekla je Sandra Binder.

U osječkom Zavodu za stanovanje - red. U njemu dužnici i oni koji smatraju da to nisu. Kažu, svoje su obveze podmirili. To više što, prema mišljenju mnogih, rate nisu velike.

- Redovito, pogotovo što se ne radi o velikom iznosu i imovinsko smo dovoljno moćni da si možemo tu jadu platiti. Ali mene više boli ovo što sam ovdje pročitao, rekao je Danko Vojnović.

Opomena pred tužbu zasmetala je i Siniši. Smatra, kao i ostali, da način nije primjeren.

- Dobio sam dug od 270 eura i odmah opomenu pred tužbu. Znači nije bilo ni prve opomene, ni druge opomene, već odmah automatski opomena pred tužbu. Srećom, pa sam imao sve rate koje smo platili, ističe Siniša Firc.

Tijek otplate, ističu u Zavodu, bilo je teško pratiti. Jer neki su stanovi tijekom godina otplaćivani u više institucija.

- U ime Zavoda ispričavamo se svim vlasnicima stanova, odnosno kupcima koji su svoju obvezu izvršili redovito i na vrijeme, a iz bilo kojeg razloga nije bilo u kartici kupca stana evidentirano, naglašava Mario Bagarić iz Zavoda za stanovanje u Osijeku. U Osijeku je 1992. sklopljeno 12 tisuća ugovora o otkupu društvenih stanova. Rok otplate i do 30 godina. Koji uskoro istječe. Zato treba "podvući crtu".

- Pa da ne bi bilo problema u danas, sutra izdavanju brisovnog očitovanja koje ne možemo izdati u slučaju da postoji sporno dugovanje. Mora se izdati brisovno očitovanje s cjelokupno podmirenim dugovanjem, govori Bagarić.

Kada će vlasnici stanova napokon moći odahnuti, a redovi u Zavodu za stanovanje postati prošlost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!