Osijek: Suspenzija odluke o poskupljenju javnog prijevoza

10.01.2023.

15:58

Autor: Vijesti u 15/IMS/HRT/Hina

Osijek, Gradski prijevoz putnika

Osijek, Gradski prijevoz putnika

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Od nove godine osječki Gradski prijevoz putnika podignuo je cijene javnog prijevoza i do 120 posto, za koliko je, primjerice, poskupjela učenička karta. Nakon burne reakcije građana, gradska uprava odustala je od poskupljenja i odlučila vratiti cijene na prošlogodišnje. Po starim cijenama Osječani će se voziti najmanje tri mjeseca, a onima koji su već kupili mjesečne karte po novim cijenama Gradski prijevoz putnika vratit će razliku.


Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić rekao je na konferenciji za novinare kako žele biti socijalno osjetljivi i zaštititi sugrađane od velikih udara na njihov kućni budžet.

- U trenutku kada svjedočimo velikoj i važnoj odluci za Hrvatsku, uvođenju eura, vidimo, nažalost, i postojanje nepoštene prakse vezane uz konverziju, gdje su neki gospodarski subjekti pod krinkom prelaska s kune u euro neopravdano digli svoje cijene, istaknuo je i dodao kako gradska uprava želi biti racionalna, a ne populistička.

Tu odluku, koju će predložiti nadzornom odboru GPP-a, Radić je obrazložio racionalnim vođenjem grada u proteklih godinu i pol, kojim su, kako je ocijenio, pametnom financijskom politikom došli u situaciju da se račun nalazi u plusu i da u 2023. godini ne planiraju nijedno financijsko zaduživanje.

Ustvrdio je da takva situacija u Gradu Osijeku nije bila proteklih 20 godina i da vodeći dobru financijsku politiku imaju kapacitete da taj prvi udar izdrže i da odluku o povećanju cijena suspendiraju do daljnjega.

- Nastavit ćemo pratiti i analizirati situaciju cijena i tražiti i načine i modele da poslovanje GPP-a bude što racionalnije, ali i da naši građani što manje osjete ovu krizu, poručio je.

Istaknuo je da u sljedeća tri mjeseca cijene karata sigurno neće ići gore, a tu će cijenu držati do daljnjega ako ne bude većih promjena u cijeni goriva i električne energije.

Radić je podsjetio kako je i prema novom cjeniku karata za gradski prijevoz, Osijek imao jeftiniji prijevoz i od Splita i od Rijeke.

Na upit je li odluka o poskupljenju bila opravdana, Radić je odgovorio da jest jer je uprava GPP-a išla racionalizirati svoje poslovanje.

- Grad Osijek je samo prošle godine GPP-u doznačio 50 milijuna kuna subvencija i iz te pozicije pozdravljam svaki pokušaj da se poslovanje GPP-a racionalizira i optimizira barem do te razine da subvencije koje Grad doznačuje GPP-u više ne rastu, odgovorio je.

Direktor GPP-a Dejan Rusmirović istaknuo je da će uprava GPP-a poštovati svu potrebnu proceduru kako bi se cijene vratile na stare u skladu s valjanim propisima.

- Nakon toga ćemo izvijestiti sve putnike koji su već kupili karte po novim cijenama o načinu na koji će moći refundirati ta sredstva. Hoće li to biti kroz neke popuste na karte za sljedeći period ili kroz vraćanje novca, vidjet ćemo što nam budu propisi dopuštali, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!