13:33 / 30.09.2018.

Autor: M.M./I.H./HRT

Osijek: U samo 24 sata presadili tri bubrega

-

-

Foto: - / -

U posljednjih 10 godina u osječkom je KBC-u izvedeno 136 transplantacija i trenutačno je na listi čekanja 13 bolesnika.
Hrvatska medicina poznata je po uspjesima u presađivanju organa. Najmlađi i najmanji transplantacijski centar u Hrvatskoj jest onaj u osječkom KBC-u. No i oni već nižu uspjehe. Prije nekoliko dana izveli su jedinstven pothvat: u samo 24 sata presadili su 3 bubrega. Svi pacijenti odlično se oporavljaju, a dvoje ih je već pušteno kući.

-
Prva transplantacija srca u Zagrebu
- Zatajenje bubrega - kućna dijaliza pomogla mu da normalno živi i radi
- U Hrvatskoj u 30 godina više od 300 transplantacija srca

Prva je operacija počela u tri ujutro, a onda je liječnicima stigla vijest da se pripreme na još dvije transplantacije. Bubrezi su došli u okviru Eurotransplanta, dva iz Njemačke, jedan iz Mađarske.

Mi imamo tri tima koji su u svakom trenutku spremni napraviti transplantaciju, veselimo se tome. Naravno naporno je bilo, ali kad vidite da je ljudima bolje, nema mjesta za umor, kazao je Damir Prlić, voditelj transplantacije Zavoda za urologiju KBC-a Osijek.

Život su ovi liječnici promijenili i 35-godišnjoj Suzani Blagojević. Provela je četiri godine na dijalizi koja je prošlost zahvaljujući donorstvu. Zahvalna je liječnicima i sestrama.

U posljednjih 10 godina u osječkom je KBC-u izvedeno 136 transplantacija i trenutačno je na listi čekanja 13 bolesnika. Unatrag mjesec dana bilo je čak pet transplantacija, inače je prosjek oko 11 transplantacija godišnje, rekao je koordinator Transplantacijskog programa za bubreg KBC-a Osijek Goran Samardžija. Ovo je, ističe, veliki uspjeh za njih.

Dio je to i velikoga uspjeha male Hrvatske koja je prva u svijetu po broju presađenih bubrega i jetre na milijun stanovnika te druga po broju transplantiranih srca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!