16:11 / 29.03.2018.

Autor: HRT

Osijek: U uzorcima uginulih golubova pronađen insekticid

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Toksikološkom analizom golubova uginulih 16. ožujka na osječkom području utvrđena je prisutnost metiokarba, tvari koja se primjenjuje kao insekticid za tretiranje sjemena kukuruza, suncokreta i uljane repice te kao repelent za ptice na tretiranom sjemenu. Za ljude je opasna samo ako bi je netko pojeo, iako nitko, kako kažu u policiji, ne jede sjemenski kukuruz.

Glasnogovornik PU osječko-baranjske Darijo Premec kazao je na konferenciji za novinare kako je policija, odmah nakon dojave o uginuću nekoliko golubova u užem centru Osijeka pozvala nadležnu higijeničarsku službu radi izuzimanja uginulih golubova.

U zagrebačkom Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" provedeno je vještačenje bioloških uzoraka uginulih golubova i zrna kukuruza koja su bila u njihovom probavnom sustavu. Nalaz i mišljenje vještaka ukazuju da je u navedenim uzorcima utvrđena prisutnost metiokarba, odnosno tvari koja se primjenjuje kao insekticid za tretiranje sjemena kukuruza, suncokreta i uljane repice te kao repelent za ptice na tretiranom sjemenu kukuruza i suncokreta, kazao je Premec. Dodao je da će o utvrđenom nalazu izvijestiti nadležno državno odvjetništvo i da za sada nije moguće utvrditi izvorište ove tvari.

Na upit novinara je li ta tvar opasna za ljude, Premec je odgovorio kako bi bila opasna kada bi to netko pojeo, ali da nitko ne jede sjemenski kukuruz, te da na takvim materijalima i drugim opasnim sredstvima, postoji uputstvo za uporabu.

Pojasnio je kako se takvim sredstvom kao insekticidom tretira sjetveni kukuruz te sjeme nekih drugih žitarica, podsjetivši kako su ranije analize sumnjive tvari prikupljene na gradskim ulicama pokazale da se radi o kuhinjskoj soli.

Sredinom ožujka policija je zaprimila i više dojava građana o o trovanju pasa na području Osijeka te na više mjesta pronašla bijelu praškastu materiju koja je poslana na vještačenje. Nije zabilježen nijedan slučaj da se građanin razbolio zbog te tvari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!