Osijek: Ulaganje u tramvajsku mrežu

30.09.2021.

20:38

Autor: Marija Matoš/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Počinje modernizacija tramvajske infrastrukture.

Počinje modernizacija tramvajske infrastrukture.

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na proljeće u Osijeku počinje modernizacija tramvajske infrastrukture. HRT-ova reporterka Marina Gantar rekla je kako je riječ je o velikom ulaganju od 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna kuna nepovratnih europskih sredstava, a ostatak novca osiguravaju Vlada i Grad Osijek. Bit će uloženo u modernizaciju tramvajske pruge i stajališta kako bi se u budućnosti mogli nabaviti niskopodni tramvaji. 

S 58 milijuna kuna obnovit će se gornja kontaktna mreža, a 127 milijuna kuna ulaže se u modernizaciju tramvajske pruge i stajališta.

- Govorimo o obnovi tramvajske pruge u duljini od 9,5 kilometara, te tramvajska stajališta diljem cijele duljine, 23 stajališta, modernizaciji nadstrešnica i ono što je bitno, pristupu za invalide, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

- To vam je od Trga Ante Starčevića do Trpimirove, od Trga do Kanižlićeve, kolodvorac i prema Višnjevcu, dodao je direktor GPP-a Osijek Mario Šapina.

Moderna pruga preduvjet je za nabavu 24 niskopodna tramvaja.

- Potičemo ulaganja u urbanu mobilnost, potičemo ulaganja u javni gradski prijevoz i Europska komisija uvelike forsira, hajdemo reći, čisti prijevoz bez emisija CO2, istaknula je Ina Topić, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

- Projekt se financira sredstvima Europske unije, što je vrlo bitno, i nadamo se vrlo brzo jednom od najmodernijih sustava javnog prijevoza ne samo u Republici Hrvatskoj, nego i šire od Hrvatske, poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Velika ulaganja vesele i vozače tramvaja i putnike.

- U svakom slučaju bit će pod broj jedan sigurnije i ugodnije za vožnju kako nama tako i putnicima što se voze, kazao je vozač tramvaja Krešimir Horvatović.

- Drago mi je, nemam što drugo reći, poručio je Stjepan Dietrich.

Radovi počinju u proljeće iduće godine i trajat će dvanaest mjeseci.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!