13:01 / 10.05.2018.

Autor: I.M./Hina

Osijek: Zbog konzumiranja droge hospitalizirano šestero maloljetnika

-

-

Foto: - / -

Iz bolnice su upozorili kako konzumacija droge na ovakav način može biti i opasna za život.
Zbog posljedica izazvanih konzumacijom (pušenjem) droga u tzv. osvježivačima zraka, osječki KBC u samo tjedan dana primio je šestero maloljetnika u dobi od 13 do 17 godina, izvijestili su iz te bolnice te upozorili kako konzumacija droge na takav način može biti i opasna za život.

Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Katarina Dodig Ćurković ističe kako su djeca zaprimljena s različitim kliničkim slikama i simptomima, među kojima su nekotrolirano agresivno ponašanje, gubitak realnosti, dezorijentacija u vremenu i prostoru, visok krvni tlak, uznemirenost, halucinacije, osjećaj da će ih netko napasti.

Upozorila je kako maloljetnici ponekad, uz tzv. osvježivače zraka, znaju uzeti i neku drugu drogu te u takvim situacijama svi mogu biti životno ugroženi ako na vrijeme ne dobiju medicinsku pomoć. Podsjetila je, naime, na slučaj 14-godišnjeg dječaka u Zagrebu koji je prošle godine umro.

Smatra kako se o korištenju tzv. osvježivača zraka dosta govorilo u početku, kada se taj problem pojavio, ali da je s vremenom to palo u zaborav, iako smatra da su se dobne granice konzumenata takvih supstancija znatno spustile.

Apelirala je na roditelje da obrate više pozornost na svoju djecu i njihove prijatelje, da djeci objasne kako "nije cool s 13 godina piti i pušiti", da ne trebaju uzimati sve što im se ponudi kako bi bili prihvaćeni u društvu u kojem se nalaze te da ima pametnijih načina relaksiranja, poput sporta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!