Osijeku dodatnih 2,5 mil. kn za borbu s komarcima

15:35 / 28.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvjestio je da je Hrvatski sabor u petak Osijeku odobrio 2,5 milijuna kuna dodatne financijske pomoći za ovogodišnju borbu protiv komaraca. Radić je rekao na konferenciji za novinare da je Osijek ove godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca za što je u proračunu osigurao 5,15 milijuna kuna.

Uz to, početkom svibnja uputio je Vladi zamolbu za financijsku pomoć u dezinsekciji koju je u petak uz iznosu od 2,5 milijuna kuna odobrio Hrvatski sabor izglasanim rebalansom proračuna. Osječki gradonačelnik upozorio je da komarci nisu samo javnozdravstveni, nego i gospodarski problem.

Većina općina nema dostatna planirana sredstva

Čak 60% općina i gradova u Osječko-baranjskoj županiji po njegovim riječima u svojim proračunima nema planirana dostatna sredstva za borbu protiv te pošasti te za tu namjenu planiraju izdojiti tek po simboličnih 10 do 50 tisuća kuna. Podsjeća da je grad Osijek lani proveo 109 preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za što je utrošeno 5,7 milijuna kuna, a Vlada je i te godine pomogla s 1,6 milijuna kuna.

Radić ističe da je već u siječnju ove godine usvojen godišnji program i provedbeni plan kontrole komaraca, ugovoren je monitoring, kao i stručni nadzor i kontrola učinkovitosti tretmana, te izvođači tretmana.

Prvi tretmani odrađeni su 20. svibnja a Nastavni zavod za javno zdravstvo potvrdio je njihovu uspješnost, zaključio je Radić, dodavši da će se ove godine protiv komaraca boriti s dva aviona jer je nabavljen i novi dvomotorac koji može letjeti iznad naseljenih mjesta.

Ne očekuje se najezda komaraca

Da komarci nisu samo problem za Osijek već i svih stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema podsjetio je saborski zastupnik Goran Ivanović koji smatra da u Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti treba ugraditi i dio oko komaraca.

Ravnateljica županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić rekla je da zasad neće biti najezde komaraca jer se brojnost komaraca kreće između jedne i 145 jedinki, što su niske brojke.

Monitoring smo započeli već u ožujku, situacija je zadovoljavajuća. Redovito pratimo vodostaje Drave i Dunava, koji još uvijek ne prelaze granicu plavljenja, izvijestila je Turić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!