15:47 / 20.08.2020.

Autor: Renata Waldman/HRT

Osječka teška borba s komarcima

Foto: WikiImages / Pixabay

Foto: WikiImages / Pixabay

Foto: - / -

Zasad u gradu stanje nije alarmantno, no za 10-tak dana očekuje se druga generacija komaraca.
Svake godine Osijek vodi više ili manje uspješnu borbu s komarcima. Zasad u gradu stanje nije alarmantno, no za 10-tak dana očekuje se druga generacija komaraca. I to zbog visokog vodostaja Drave i Dunava koji se inače ne događa često u ovo doba godine. Struka i građani se nadaju da se neće ponoviti prošla godina.

Zbog poplava Ivan svaki dan broji komarce. Gomila ličinki u vodi vrlo će brzo kao odrasle jedinke u "napad" na Osječane.

- Ovo je neuobičajeno za naše područje. Najčešće vodostaj raste u proljeće i početak ljeta. Kasnije opadne i onda se smiri i situacija s komarcima, kaže sanitarni tehničar ZZJZ OBŽ Ivan Vukušić.

Iako se voda povlači, opuštanja nema. Valja biti spreman za borbu protiv krvopija.

- Prošla godina se sigurno neće dogoditi, ponoviti. Prošle godine smo u klopkama hvatali 40-tak tisuća po jednoj klopci. Ove godine rekord je 8 tisuća komaraca, ističe Hrvoje Bekina, voditelj Službe za DDD ZZJZ OBŽ.

Ništa lakše ni u polju. Teško se u osječkom naselju Tvrđavica obraniti i u podne.

- Bez sredstava poslije 6 sati ne može se izaći, kaže Ramza Seidinović.

Zato se nadzor provodi na čak 300 postaja u Osječko-baranjskoj županiji. Da bi se mogle izdati preporuke za dezinsekciju. Grad Osijek dosad je utrošio 2 milijuna kuna.

S obzirom da su i trenutni vodostaji Dunava i Drave nešto pojačani očekuje se da će još biti komaraca tako da smo osigurali dodatna sredstva, ističe osječki dogradonačelnik Boris Piližota.

No, teško će Osijek u ovome uspjeti sam. Svakako treba pomoć i okolnih općina. I što je najvažnije na vrijeme. A ne "gasiti požar" kada građanima već počnu "piti krv".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!