Osječke teme: platane, Advent i direktori

11.10.2021.

16:26

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Gradske teme Osijeka

Gradske teme Osijeka

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Očuvanje drvoreda platana u Ulici Leopolda Bogdana Mandića, bilo je top tema sjednice osječkoga Gradskog vijeća. Budući projekt izgradnje podvožnjaka ispod željezničke pruge, na prometnici kojom dnevno prođe oko 12 tisuća vozila, doveo je u pitanje poznati drvored. Zabrinulo je to Osječane, ali i udruge za zaštitu okoliša. 

Od 15 platana koje se protežu trasom projekta budućeg podvožnjaka na Mandićevoj ili popularno Čepinskoj, 10 je nemoguće ukloniti, a pritom sačuvati kuće ili infrastrukturu. Moguće je ukloniti samo pet.

- Onih sasvim na početku, između Bijelića i Interspara, za Osječane sjeverni dio samog toka su jedini mogući kandidati gdje je uklanjanje moguće, za eventualnu presadnju, jer mi smo naručili jedan elaborat, objasnila je Ljiljana Belajdžić, pročelnica UO za graditeljstvo, energ. učinkovitost i zaštitu okoliša.

A po tom elaboratu presadnja bi stajala oko 10 milijuna kuna, uz neizvjestan ishod. Tako će se uklonjena stabla ipak zamijeniti novom sadnjom. A to bi pak stajalo pola milijuna kuna pojašnjava pročelnica.

Među pitanjima gradskih vijećnika i organizacija ovogodišnjeg "Adventa u Osijeku". Prije 5 dana raspisan je javni poziv za iskazivanje interesa za organizaciju. Manifestacija "HeadOnEast" poslužit će kao test za Advent.

- Pa ćemo na temelju toga planirati i koncept Adventa. Imamo više rješenja i ja ovim putem moram iskazati zadovoljstvo i reći jednu ekskluzivu i reći da će ove godine po prvi puta i županija Osječko-baranjska se uključiti u suradnju, rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Među vijećničkim pitanjima i ono o imenovanjima novih direktora gradskih tvrtki i po kojim kriterijima su ona izvedena. No, nisu smijenjeni svi dosadašnji.

- Direktori koji su ostali su direktori za koje smo smatrali da su dobro radili svoj posao i imaju rezultate nakon što smo analizirali rad njih tvrtki i ono što su nam sve dostavili što smo od njih tražili, odgovorio je Radić.

A traži se i 6 novih zaposlenika gradske Uprave koji će raditi na izdavanju građevinskih dozvola, što se želi znatno ubrzati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!