15:51 / 29.06.2021.

Autor: Studio 4/HRT

Osječki gradonačelnik: Za zaprašivanje samo jedan avion, problem i u okolnim općinama

Prvi potez novog osječkog gradonačelnika Ivana Radića bila je borba protiv komaraca

Prvi potez novog osječkog gradonačelnika Ivana Radića bila je borba protiv komaraca

Foto: Studio 4 / HTV

Prvi potez novog osječkog gradonačelnika Ivana Radića bila je borba protiv komaraca. Riječ je o problemu koji ozbiljno utječe na kvalitetu života. Neki od građana kažu da se već u proljeće trebalo krenuti sa zaprašivanjem, kao prijašnjih godina. Gradonačelnik Radić za Studio 4 HTV-a odgovara kako je i prije nego što je postao gradonačelnik, građanima rekao da će ove godine moći djelovati tek vatrogasnim mjerama, dok će iduće godine morati raditi puno sustavnije.

Odgovorio je i na kritike građana - zašto se ne zaprašuje s 4 ili pet aviona istovremeno?


- Zato što nema četiri ili pet aviona! Ima jedan jedini avion. Ugovor s izvođačem je potpisan prije nego što sam ja postao gradonačelnik. Mene je taj ugovor dočekao, na meni je da ispoštujem preporuke Zavoda za javno zdravstvo. Avion je jednomotorac, on može letjeti i špricati nad zelenim pojasom, nad gradom naravno ne smije s obzirom na to da nije dvomotorac. Mi u Hrvatskoj, a koliko znam ni u Srbiji, koliko je meni poznato, nemamo dvomotorce, rekao je, zaključivši: "Koristimo ono što imamo".


Za zaprašivanje samo jedan avion 


Na pitanje kako je moguće da je sklopljen takav ugovor, odgovara:


- Bio je javni natječaj, dobio je izvođač koji je dobio. Mene je to tako dočekalo.


Dodaje kako diljem grada imaju klopke, nakon tretiranja se gledaju rezultati, a Zavod za javno zdravstvo ih nadzire.


- Ako je učinkovitost ispod 50%, mi im dajemo ponovljeno tretiranje o njihovom trošku. Znači ne o trošku Grada Osijeka, nego o trošku izvođača. Okolna područja oko Grada Osijeka imaju po 45000 komaraca po klopki, u Gradu Osijeku imamo ispod 1000. I dalje nismo s time zadovoljni, to je nedovoljno, rekao je, dodavši da je unazad tri tjedna, otkako je gradonačelnik, već pet puta upogonio avion, pri čemu su tretirali oko 30 000 hektara.


Problem vidi i u okolnim općinama


Radić problem vidi i u okolnim općinama koje po njegovim riječima ne slušaju preporuke Zavoda za javno zdravstvo.


- U Gradu Osijeku smo dobili 53 preporuke Zavoda za javno zdravstvo, sve smo ispoštovali. Činimo sve što možemo, špricamo i sa zemlje i iz zraka, i ručno i na sve moguće načine. Ali komarci migriraju 24 sata i dolaze iz okolnih područja. Razumijem svoje sugrađane, zahvaljujem im na strpljenju, rekao je Radić dodavši kako primjerice u mjesnom odboru Sarvaš imaju problem s najvećim brojem komaraca. Na pitanje zašto okolne općine ne surađuju, Radić odgovara da je tretiranje komaraca obveza jedinica lokalne samouprave.


- Nažalost, oni to ne rade i nikakve sankcije im ne prijete osim nezadovoljstva njihovih građana. Ali nama u Osijeku je to slaba utjeha s obzirom na to da nam dolaze u Osijek i da imamo problema s komarcima - ne zato što ih mi ne tretiramo u Osijeku, nego zato što ih susjedne općine ne tretiraju. Najviše dolijeću iz Kopačkog rita, Erduta, imamo Halaševo gdje nam ulijeću u prigradska naselja Josipovac i Viševac. Naravno da su ljudi nezadovoljni jer vi kad ih tretirate, u roku od 24 sata dođu novi i opet morate tretirati. Mi smo do sada tretirali oko 30 tisuća hektara i potrošili tri milijuna kuna, rekao je Radić dodavši kako će u novom rebalansu tu stavku podignuti na pet milijuna kuna.


Zajednička tvrtka, zajednička borba


Na pitanje što je bilo s idejom da svi gradovi imaju zajedničku tvrtku koja bi suzbijala komarce na širem području, odgovara:


- To je ideja župana Anušića koju ja podupirem, kao i Grad Osijek. Velika većina jedinica lokalne samouprave je ove godine pristala na to da od sljedeće godine svi zajedno sudjelujemo u tome jer jedini način borbe protiv komaraca je sustavno i zajednički. Ako zajedno udružimo snage i ako tretiramo sve zajednice i sve općine, onda nećemo imati tih problema, rekao je dodavši da se nada da će ta ustanova zaživjeti jer bi u tom slučaju županija dala tri milijuna kuna, a gradovi i općine, ovisno o broju stanovnika, bi davali 3,5 kune po stanovniku.


- U njoj bi udio imale 33 posto županije, 33 posto Grad i 33 posto općine, odnosno ostale jedinice lokalne samouprave, rekao je.


Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!