Osječki javni prijevoznik na udaru hakera, emitirali eksplicitan sadržaj

13.11.2022.

Zadnja izmjena 19:47

Autor: Marina Gantar/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Osječki javni prijevoznik na udaru hakera

Osječki javni prijevoznik na udaru hakera

Foto: HTV / HRT

Policija u posljednje vrijeme upozorava građane na različite informatičke prevare i hakerske napade. Da toga itekako ima osvjedočili su se Osječani kada su na stranici gradske tvrtke ugledali neprimjerene sadržaje

Jučerašnji hakerski napad na osječku gradsku tvrtku šokirao je građane.

- GPP bio je po hakerskim napadom kojom prigodom su napadnuti naša web stranica postaje za bicikle odnosno oglasni prostori na njima i sustav video nadzora. Čim smo saznali za tu informaciju pogasili smo sve uređaje kako ti neprimjereni sadržaji ne bi ostali na njima, rekao je Dejan Rusmirović, direktor GPP Osijek.

Građani kažu da su neprimjereni sadržaji na internetskoj stranici i oglasnom prostoru za bicikle za svaku osudu.

- To je sramotno i osuđujuće, mladi mogu doći do takvog ekrana i vidjeti neprilične sadržaje. Mislim da bi policija trebala povesti računa o tome i trebali bi zaposliti stručnjake.

- Mislim da to nije primjereno za javnost, da bi se trebalo nadzirati i postojati neke stručne osobe koje će voditi računa o tim reklamama jer tu su djeca. Stvarno nije primjereno.

- Netko ih je napao očigledno. Nemam komentar. Ne znam kako se dogodilo.

Odmah su alarmirani policija i informatički stručnjaci. Oni kažu da ubrzani razvoj tehnologije otežava zaštitu sustava, a radom od kuće on je postao još ranjiviji pa treba više uložiti u informatičku sigurnost.

- Osoba koja je odgovorna za informatičku sigurnost, kao hakeri koji su cijelo na vrijeme na internetu gledaju koji su novi načini da provale u neki sustav, isto tako oni moraju biti na istim tim mrežama, vidjeti što se jučer pojavilo novo za mogućnost upada u informatički sustav, rekao je Bernardin Katić, cyber security consultant.

Savjet više o oprezu u virtualnom svijetu ne šteti. Tako je i iz Ravnateljstva policije stiglo upozorenje građanima da se proteklih dana širi zlonamjerna elektronička pošta, a u potpisu se navode ministar unutarnjih poslova ili djelatnici policije. Zato stručnjaci ponavljaju.

- Ukoliko ste dobili bilo kakav e-mail ili poruku od nekog broja koji vam je nepoznat ni u kom slučaju ne otvarati, upozorio je Katić.

Jer uz dobrobiti - virtualni svijet ima i nedostatke te krije mnogo opasnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!