Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj

15.03.2023.

07:20

Autor: HRT/V.G./Hina

KBC Osijek

KBC Osijek

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Osječki Klinički bolnički centar (KBC) planira nabavu PET/CT uređaja za Klinički zavod za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, vrijednosti dva milijuna eura bez PDV-a, o čemu se vode pregovori s Ministarstvom zdravstva, doznaje se u Ravnateljstvu te zdravstvene ustanove.

KBC Osijek trenutno ima tri CT uređaja, među njima su dva nabavljena 2017. a treći 2020. godine, te je u planu nabava još jednog CT-a.

PET/CT predstavlja jednu od najsuvremenijih dijagnostičkih metoda, koja omogućuje preciznu i točnu dijagnostiku, čak i najmanjih tumora veličine četiri do pet milimetara.

Zbog izvanredne rezolucije PET/CT sustava, liječnici mogu bitno ranije dijagnosticirati zloćudni tumor, učinkovitije otkriti metastaze, planirati odgovarajuće liječenje, a kirurzi ciljano i djelotvornije odrediti opseg operacijskog zahvata ili izbjeći nepotrebne operacije.

U Ravnateljstvu osječkog KBC-a napominju kako će dijagnostika PET/CT-om smanjiti troškovi jer će se, osim u onkologiji, moći primijeniti i u dijagnostici bolesti gotovo svih drugih organskih sustava.

Vrijednost javne nabave uređaja iznosi oko dva milijuna eura bez PDV-a. S Ministarstvom zdravstva vode se pregovori o financiranju, a postupak javne nabave završit će se u ovoj kalendarskoj godini, kažu u bolnici.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!