13:15 / 22.04.2020.

Autor: HINA/HRT

Osječki KBC: Pet djelatnika pozitivno na virus, sustav funkcionira

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Pet djelatnika Respiracijskog centra KBC-a Osijek koji su bili u organiziranoj karanterni, pozitivno je na koronavirus, a propisanim mjerama spriječen je njihov povratak na radno mjesto, rekli su iz KBC-a, naglasivši da sustav dobro funkcionira.
Pet djelatnika Respiracijskog centra KBC-a Osijek koji su bili u organiziranoj karanterni, pozitivno je na koronavirus, a propisanim mjerama spriječen je njihov povratak na radno mjesto, rekli su iz KBC-a, naglasivši da sustav dobro funkcionira.

• Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Ravnateljstvo osječkog KBC-a je izvijestilo da je tijekom rutinskog testiranja djelatnika KBC-a, prije njihova povratka na posao, dokazano da je pet djelatnika pozitivno na koronavirus, od kojih su dvoje iz Osječko-baranjske, a troje s područja susjednih županjja.

Riječ je o djelatnicima Tima 3 Respiracijskog centra, radnog mjesta najveće moguće izloženosti zarazi, koji su potpuno asimptomatski i koji su bili u dvotjednoj organiziranoj karanteni, dodaju iz KBC-a.

Ističu kako je "ovo dokaz o potpunom funkcioniranju sustava jer je spriječen povratak kliničkih potpuno asimptomatskih osoba na radno mjesto".

- Također je bitno naglasiti da su u svom radu djelatnici KBC-a opskrbljeni svim propisanim sredstvima osobne zaštite najvišeg stupnja, a koja se prema pravilima struke mijenjala svaka četiri sata. U Respiracijskom centru radi više od 70 djelatnika, a nakon testiranja, pozitivnih na SARS CoV-2 je ukupno šest, ističu u Ravnateljstvu osječkog KBC-a

Objašnjavaju da osječki KBC "djelatnike u Respiracijskom centru organizira kroz timove kako bi smanjili mogućnost transmisije zaraze". Dodaju da "izostanak šest oboljelih djelatnika neće utjecati na kvalitetu zdravstvene usluge u Respiracijskom centru niti u KBC-u".

Iskustva iz drugih ustanova, kao i podaci iz drugih zemalja tijekom epidemije, govore o puno većoj stopi zaraze medicinskog osoblja, osobito onog dijela osoblja koje je raspoređeno na radnim zadacima u respiracijskim centrima, kažu iz Ravnateljstva osječkog KBC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!