14:55 / 19.04.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Osječki KBC smanjuje operacijski program i proširuje Respiracijski centar

KBC Osijek

KBC Osijek

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Zbog pogoršane epidemiološke situacije osječki Klinički bolnički centar (KBC) odlučio je smanjiti operacijski program više od 30 posto te proširiti kapacitete Respiracijskog centra, izvijestilo je u ponedjeljak Ravnateljstvo te ustanove.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i radi veće dostupnosti liječnika, osobito specijalista anesteziologije, osječki KBC od 19. travnja reducira operacijski program za 36 posto, a od jučer je dodatno proširen Respiracijski centar za još 15 respiratora koje će pokrivati Klinika za anestezologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje sa svojim djelatnicima, priopćilo je Ravnateljstvo.

Ističe kako je u proteklih deset dana na Klinici za infektologiju postavljeno još 30 postelja koje su jučer popunjene te se tijekom tjedna namjerava aktivirati još 30 postelja.

O težini situacije i u drugim slavonskim bolnicama govori i to da je osječki KBC danas ustupio sedam uređaja s visokim protokom kisika trima slavonskim bolnicama, napominje Ravnateljstvo.

Upozorava kako "situacija nije Iaka", da se očekuje "još veći priljev pacjenata" te poziva sve na odgovorno i savjesno ponašanje i prema sebi i prema drugima.

- Apeliramo na sve koji se do sada nisu cijepili da još jednom razmisle, razviju znanje i svijest o važnosti cijepljenja. Cijepljenje je jedini uspješan način da se u skoroj budućnosti umanji utjecaj virusa SARS-CoV-2 na naše živote, poručuju iz Ravnateljstva osječkoga KBC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!