16:41 / 28.02.2022.

Autor: Melita Homa/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Osječki petaši presretni bez maski

Bez maski u školama

Bez maski u školama

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj 198 novih slučajeva koronavirusa, umrlo je 39 osoba. Stožer je donio šest novih odluka o popuštanju mjera, među ostalim ukidaju se covid potvrde za ulazak u prostore javnopravnih tijela, a povećava se broj ljudi na okupljanjima. Od danas su na snazi blaže epidemiološke mjere u školama. U razredima maske više nisu obvezne , ali ostaju obvezne u zajedničkim prostorijama škole te u prijevozu. Učenici se i dalje trebaju samotestirati.


U školskim klupama napokon s vidljivim osmjehom. Učenici 5.a osječke Osnovne škole "Vijenac" presretni su zbog te odluke. 


- Dobro mi je. Bolje nego s maskom, rekao je jedan učenik.


- Čudno je, ali bolje, puno bolje. Bolje dišemo, ali ja sam se sad nekako navikla na masku, ali nije tako strašno, kazala je učenica


- Puno lakše mogu disati, malo mi je ljepše, ali ipak kad idem na hodnik, stavim za svaki slučaj, rekla je druga učenica.


Ta obveza ostaje pa se hodnikom i nadalje moraju kretati zaštićeni maskama. U ovom su razredu jutros svi došli u školu, što potvrđuje i dobru epidemiološku situaciju.


- Konačno se možemo jedni drugima nasmješiti, možemo vidjeti naše učenike u nekom punom njihovom sjaju. Ja predajem predmet Hrvatski jezik, također je neverbalna komunikacija vrlo važna, pogotovo prilikom čitanja interpretativnoga.Tako da se jako veselimo tomu, rekla je Danira Brkić, razrednica 5. a razreda.


- To će djeci puno značiti jer zaista je teško pod maskama svih šest sati, međutim i osim učitelja i učenici u učionicama ne moraju nositi maske, rekla je Vesna Vrbošić, ravnateljica OŠ "Vijenac".


Veliki je to korak u popuštanju epidemioloških mjera. Dvije pune kalendarske, no tri školske godine, morali su nositi maske.


- Rezultat je to svakako i samotestiranja jer smo uspjeli detektirati djecu koja su asimptomatski prenositelji i oni borave kod kuće i zapravo je tako znatno manji broj učenika koji su zaraženi, a samim tim je i sloboda veća, kazala je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica UO za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije,

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!