17:28 / 26.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Osječki Trgovački sud: RH odgovorna za štetu zbog probijenog nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U nepravomoćnoj presudi nalaže se Republici Hrvatskoj da tvrtki "Šimun" isplati 3,64 milijuna kuna te da tužitelju nadoknadi parnični trošak u iznosu većem od 387.000 kuna s pripadajućim zateznim kamatama.
Osječki Trgovački sud nepravomoćno je presudio da je Republika Hrvatska odgovorna za štetu u vinkovačkoj tvrtki "Šimun" d.o.o., koja je nastala u poplavi 17. svibnja 2014. zbog probijenog nasipa kod Račinovaca i Rajeva Sela.

U nepravomoćnoj presudi nalaže se Republici Hrvatskoj da tvrtki "Šimun"  isplati 3,64 milijuna kuna te da tužitelju nadoknadi parnični trošak u iznosu većem od 387 tisuća kuna s pripadajućim zateznim kamatama.

U obrazloženju presude ističe se kako je tužitelj u tužbi ustvrdio kako se poplava nije dogodila zbog prelijevanja vode preko nasipa zbog nepredvidivo visoke vode, nego zbog proboja nasipa, što je uzrokovano ljudskom radnjom, to jest propustom u obavljanju javne djelatnosti. 

Tužitelj ističe kako je proboj nasipa kod Račinovaca uzrokovan isključivo ljudskom radnjom, to jest propustom, jer je nasip popustio zato što nije bilo vreća s pijeskom koje nisu mogle biti dopremljene zbog nedostatka servisnog puta i nemogućnosti strojeva da priđu kritičnome mjestu, te zbog nedostatnog broja osoba koje bi kontrolirale i branile nasip. Proboj nasipa kod Rajeva Sela uzrokovan je time što nisu provedene mjere obrane od poplave te zbog tehničke pogreške u izgradnji nasipa.

Hrvatske vode: Žalit ćemo se na nepravomoćnu presudu

"S obzirom da se radi o prvostupanjskoj, nepravomoćnoj presudi, Hrvatske vode iz toga razloga presudu ne mogu komentirati. Hrvatske vode u predmetnom parničnom postupku imaju priznati status umješača na strani tužene Republike Hrvatske te će u zakonskom roku uložiti žalbu kako bi drugostupanjski sud ispitao pravilnost i zakonitost pobijane presude", priopćili su iz Hrvatskih voda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!