17:45 / 06.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Osječki Županijski sud: Fiktivno i naknadno sačinjen aneks

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudac Darko Krušlin kazao je kako je nedvojbeno utvrđeno da Milan Pernar, na poticaj Zorana Mamića nije utvrdio izvor prihoda za svu Mamićevu imovinu, iako je to bio dužan učiniti.
Obrazlažući presudu na osječkom Županijskom sudu, sudac Darko Krušlin kazao je kako je nedvojbeno utvrđeno da Milan Pernar, na poticaj Zorana Mamića nije utvrdio izvor prihoda za svu Mamićevu imovinu, iako je to bio dužan učiniti. No, sud drži da dokazi nisu nedvojbeno doveli do zaključka da je Zoran Mamić dao mito Pernaru, i da je on mito primio pa ih je u tom dijelu 1. točke optužnice oslobodio optužbi.

Pernara se također teretilo da je, tijekom 2015., protuzakonito umanjio porezne obveze Zorana Mamića, s osnova PDV-a i poreza na dobit, za više od 900 tisuća kuna, iako je presudom Visokog upravnog suda bilo utvrđeno da se te obveze trebaju umanjiti samo za 50 tisuća kuna, a za što mu je Zoran Mamić kao nagradu također isplatio točno neutvrđenu novčanu naknadu. Iako je nedjelo ostalo u pokušaju jer su Pernarovi nadređeni ukinuli njegovo rješenje sud smatra kako je Zoran Mamić poticao Pernara, obećanjem mita, koje mu je zasigurno isplaćeno, jer je vještačenjem utvrđen ogorman nesrazmjer Pernarove imovine i prihoda, koji je mjesečno iznosio 14 tisuća kuna.

Sporno je bilo pitanje ima li igrač Dejan Lovren pravo na podjelu transfernog obeštećenja. Utvrdili smo da  je aneks ugovora za Lovrena antidatiran i da je sačinjen na obrascu koji se nije mogao koristiti u vrijeme kada je aneks sačinjen, kazao je sudac Krušin. Što se tiče tvrdnje obrane da je aneks sačinjen kako bi se porez od Lovrenovog transfera u francuski "Lyon"  isplatio u Hrvatskoj, sud smatra da ako je takav aneks postojao, u vrijeme kada se tvrdi da je sačinjen, onda bi morao postojati u knjgovodstvu NK "Dinama" i knjigovodstvu Dejana Lovrena, ali takvog aneksa nigdje nije bilo, što dokazuje da igrač nije imao pravo na podjelu transfera, ocijenio je Krušlin. Sud smatra kako je očito je da su ove radnje bile povezane s poreznim nadzorom u Dinamo, kojim je utvrđeno da klub daje pozajmice fizičkim i pravnim osobama, čije se vraćanje prolongira te da je cijela operacija  smišljena, kako bi se iz NK Dinama, preko računa Dejana Lovrena sredstva isplatila Zoranu Mamiću, da bi vratio pozajmice, koje je dobio od kluba, u iznosu većem od 24 milijuna kuna. Sud smatra kako je andidatiran i aneks o podjeli transfernog obeštećenja za igrača Luku Modrića, a provedenim grafološkim vještačenjem utvrđeno je da se na dokumentu nalazi nevjerodostojan Modrićev potpis, iz čega proizlazi da se radi o fiktivno i  naknadno sačinjenom aneksu, te da Modrić nije imao pravo na podjelu transfernog obeštećenja iz Dinama u engleski "Tottenham". Temeljem toga aneksa po nalogu Zdravka Mamića na račun igrača Luke Modrića, u više navrata je uplaćeno ukupno 80,03 milijuna kuna, čime je za "Dinamo" nastala neosnovana obveza plaćanja predujma poreza i prireza na drugi dohodak u iznosu od 14,23 milijuna kuna, a Modriću je ukupno uplaćeno 66,9 milijuna kuna, od čega je Modrić podigao iznos 52,03 milijuna kuna, koje je predao Zdravku Mamiću te, prema njegovim uputama, članovima njegove obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!