Stiže osjetno zahladnjenje, izdano crveno upozorenje zbog jake bure

25.02.2023.

Zadnja izmjena 15:03

Autor: HRT/Hina

Olujna bura u Bakarcu

Olujna bura u Bakarcu

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U nedjelju oblačno, u unutrašnjosti sa susnježicom i snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorju gdje će ponegdje pasti i više od 25 cm snijega. Na Jadranu kiša, u Dalmaciji i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a na sjevernom će dijelu lokalno biti i snijega nošenog burom. U unutrašnjosti Dalmacije popodne i navečer susnježica i snijeg. 


Crveno upozorenje izdano je za nedjelju, 26. veljače, zbog jake, mjestimice olujne bure s udarima vjetra i do 160 km/h za riječku regiju i područje zapadne Istre, sjeverne Dalmacije, Kvarnera i Velebitskog kanala, izvijestilo je u subotu Ravnateljstvo civilne zaštite.

Riječku regiju zahvatit će jaka i olujna bura, osobito podno Velebita s orkanskim udarima vjetra većima od 120 km/h, a slično će se događati i na području zapadne Istre i sjeverne Dalmacije, ali s udarima vjetra do 120 km/h.


Opasnosti za zdravlje i život


Područje Kvarnera također će biti pogođeno vrlo jakom i olujnom burom s najjačim udarima vjetra do 150 km/h, a mjestimice orkanska bura s udarima vjetra do 165 km/h očekuje se i na području Velebitskog kanala.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima, a prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu, upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite.

Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom. Trajekti vrlo vjerojatno neće ploviti pa je potrebno pratiti informacije o prometu.

Preporučuje se poduzimanje mjera za samozaštitu zbog rizika od iščupanih stabala, polomljenih grana i letećih krhotina te se savjetuje izbjegavanje putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja.

Narančasto upozorenje za ličko područje


Narančasto upozorenje izdano je za nedjelju i za ličko područje te srednju i južnu Dalmaciju.

U Lici će puhati jaki, u višim predjelima na udare i olujni sjeverni i sjeveroistočni vjetra, s udarima do 65 km/h, a u srednjoj i južnoj Dalmaciji Dalmaciju jako i olujno jugo okrenut će na buru u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!