13:09 / 02.06.2019.

Autor: HRT

Osnovan fond za hitnu pomoć žrtvama nasilja

-

-

Foto: - / -

Inicijativa Spasi me i Zaklada Solidarna predstavile su Fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtvama nasilja "Spasi me".
Inicijativa Spasi me i Zaklada Solidarna predstavile su Fond za hitnu pomoć i zaštitu žrtvama nasilja "Spasi me". Tako , kažu, žele pružiti konkretnu ekonomsku, pravnu, psihološku, liječničku i stambenu pomoć te potaknuti društvo na prepoznavanje i prijavljivanje nasilja. Naime, prošle godine zabilježeno je čak 11 posto više kaznenih djela nasilja u obitelji.

Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna kaže kako ideja fonda nije da zamijeni javni sustav, nego da pruži konkretnu i hitnu pomoć osobama koje su preživjele nasilje u onim troškovima koje javni ustav ili ne prepoznaje ili ne reagira u adekvatnom roku.

- To su odvjetnički troškovi, troškovi sudskih pristojbi, zdravstveni troškovi, troškovi psihoterapije... - nabraja.

-  Mi i dalje inzistiramo na tome da Vlada preuzme odgovornost za problematiku obiteljskog, rodno uvjetovanog i seksualnog nasilja. Ne želimo uskočiti u ono što smatramo da bi Vlada trebala  osigurati žrtvama i ženama koje su u rehabilitaciji od nasilja - kazala je Jelena Veljača, jedna od pokretačica inicijative #Spasime.

Statistike pokazuju rastući val obiteljskog i partnerskog nasilja. Zbog prekršaja počinjenog nasiljem u obitelji prekršajno je, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u 2018. godini prijavljeno 10.272 osoba, što je za 10,7 posto manje nego u 2017. godini. Ipak, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u 2018. godini zabilježeno je ukupno 3.198 kaznenih djela s elementima nasilja među bliskim osobama, što je 5,5 posto više nego u 2017. godini. Kazneno djelo nasilja u obitelji ukupno je počinjeno 623 puta te je, u usporedbi s 2017. godinom u porastu za 11 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u priopćenju.

Nasiljem su, navodi se dalje, pogođene sve skupine. Zabrinjavajućim smatraju da sudovi usvajaju svega 15 posto od ukupnog broja zaštitnih mjera koje policija predlaže.

"Kao ni žrtve obiteljskog nasilja, ni žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu. U posljednjih deset godina broj zatraženih policijskih intervencija za prekršajna djela obiteljskog nasilja naizgled se smanjio. Iz Izvješća pravobraniteljice kao razlog tomu navodi se blaga prekršajna politika koja se gotovo isključivo temelji na novčanim i uvjetnim kaznama zatvora. To u konačnici odvraća žrtve nasilja od podnošenja prijava jer nakon što je nasilnik novčano kažnjen, vrlo je brzo i pušten kući. Zbog toga smanjenje broja prijavljenih osoba ne daje cjelovitu sliku ovog problema jer se zapravo povećava broj neprijavljenih slučajeva, odnosno žrtava koje trpe nasilje, dok istovremeno rastu slučajevi kaznene prirode nasilja prema ženama i u obitelji. Prema nekim procjenama na jedno prijavljeno nasilje dolazi deset neprijavljenih slučajeva" - navode.

Fond će, između ostalog, pružati stambenu, pravnu i zdravstvenu pomoć žrtvama nasilja. Prikupljene donacije koristit će za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Žrtve tako imaju pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć, ali i plaćanje psihoterapijskih troškova, troškova stanovanja, troškova za osnovne potrebe, troškova dodatnog obrazovanja radi uključivanja u sustav rada, troškova telefonskih poziva i prijevoza za pristup savjetovanju, doplatka za kupnju osobnih stvari koje ne pruža sklonište, troškova popravaka štete na stvarima nužnim za život nastalima u slučajevima nasilja, troškova rekonstruktivne kirurgije, pomoći u kući te troškova sprovoda ubijene žrtve.

Uz te novonastale troškove koje pokriva Fond, tu su i hitni troškovi: jednokratni trošak za preseljenje unutar Hrvatske ako žrtva mora napustiti svoju zajednicu kako bi izbjegla prijetnju nasiljem te troškovi boravka u hotelu ili motelu na maksimalno sedam dana ako su skloništa puna ili nisu dostupna.

Uvjeti za dodjelu pomoći

Uvjet za dodjelu financijske pomoći Fonda je kontaktiranje Zaklade SOLIDARNA i prijava nasilja policiji ili Centru za socijalnu skrb, odnosno spremnost da se nasilje prijavi nadležnim institucijama. Kako ne bi došlo do zloupotrebe situacije, prijava mora ispuniti određene uvjete. Neki su od uvjeta da se Zakladi obrati žrtva ili roditelj/skrbnik ako je dijete žrtva, da osoba nema drugih izvora financijske i stručne podrške da napusti nasilnu obiteljsku situaciju ili ne ispunjava uvjete za druge socijalne pogodnosti javnih tijela Republike Hrvatske te da joj nije dostupna adekvatna pomoć i zaštita u potrebnom roku putem službenog sustava.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!