15:26 / 29.01.2020.

Autor: T.V./HRT

Osnovana udruga vozača električnih vozila Strujni krug

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu je u srijedu predstavljena novoosnovana udruga vozača električnih vozila Strujni krug, kojoj je osnovni cilj promoviranje ekonomskih i prije svega ekoloških prednosti zelenog transporta u Republici Hrvatskoj.
U Zagrebu je u srijedu predstavljena novoosnovana udruga vozača električnih vozila Strujni krug, kojoj je osnovni cilj promoviranje ekonomskih i prije svega ekoloških prednosti zelenog transporta u Republici Hrvatskoj. Osnivači udruge su poznati poduzetnici Hrvoje Prpić, Saša Cvetojević i Maja Jelisić Cooper. 

- Cilj udruge je poboljšati kvalitetu zraka u gradovima koja, pogotovo zimi, pada na razine opasne za disanje. Loša kvaliteta zraka skraćuje prosječne živote na ovim prostorima za oko 18 mjeseci, a s dolaskom novih tehnologija ta se prerana smrt nas samih, naših roditelja te naše djece može spriječiti malim promjenama zakona. Želimo da snijeg u gradovima bude bijel sve dok se ne otopi, kao na planinama. Sve što je crno na snijegu je svaki dan u našim plućima, poručio je Hrvoje Prpić.

- Puno je zabluda koje odvraćaju ljude od korištenja električnih vozila. Želimo razbijati mitove i pokazati vlastitim primjerom kako su električna vozila već danas realnost te osim pozitivnog utjecaja na okoliš pružaju velik užitak u vožnji, ali i daju značajnu uštedu tijekom vremena korištenja, rekao je Saša Cvetojević. - Voziti električni auto u Hrvatskoj još uvijek nije česta pojava, što mi svojim društveno odgovornim  djelovanjem želimo promijeniti prije svega djelujući na državne institucije koje bi trebale percipirati potrebu da infrastruktura za električna vozila postane integralni dio razvojnih strategija i kapitalnih državnih projekata. Cilj nam je da Hrvatska postane zemlja u kojoj će prevladati električni automobili kao jedno od dugoročnih rješenja za čišći zrak i bolji i kvalitetniji život svih nas, istaknula je Maja Jelisić Cooper.

Predsjednik Udruge Hrvoje Prpić gostujući u Studiju 4 je rekao kako je trenutačno na hrvatskim cestama oko tisuću petsto do dvije tisuće električnih automobila.

Kaže da će se Udruga zalagati za modernizaciju prometne infrastrukture u Hrvatskoj s ciljem povećanja broja električnih vozila na našim cestama. U tom smislu, Strujni krug predlaže tri jednostavne mjere.

- Prilikom izgradnje novih ili modernizacije starih garaža i parkirališta predlažemo uvođenje jednostavnih i jeftinih predinstalacija kako bi se kasnije na što veći broj parkirnih mjesta mogao jednostavno postaviti punjač. Provođenje pilot projekta u većim gradovima Republike Hrvatske s ciljem povećanja broja električnih punionica kroz stupove javne rasvjete. Slični modeli već postoje diljem Europe. Na taj način značajno bi se povećala infrastruktura punionica što bi doprinijelo i povećanju broja električnih vozila. Predlažemo prilagodbu zakonodavnog okvira kako bi se izbjegle zloupotrebe parkirališnih mjesta rezerviranih za električna vozila, rekao je.

- Te tri jednostavne mjere omogućile bi građanima da se lakše odluče na kupnju električnih vozila, objasnio je Hrvoje Prpić. Dodao je kako po pitanju infrastrukture prednjači Zagreb te da situacija varira od grada do grada. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!