Osobe s invaliditetom čine 59 posto radnika u ustanovi URIHO

02.12.2022.

14:02

Autor: Hina/HRT/D.S.

URIHO slavi 76. obljetnicu i Međunarodni dan osoba s invaliditetom

URIHO slavi 76. obljetnicu i Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Foto: Josip Regovic / PIXSELL

Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO u čijim pogonima radi 59 posto osoba s invaliditetom obilježila je 76. obljetnicu i Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Od 465 radnika u URIHO-u, njih 273 čine osobe s invaliditetom, što je ukupno 59 posto radnika, pri čemu URIHO radnicima ne predstavlja samo radnu okruženje, nego i mjesto sigurnosti, pripadnosti i svojevrsne samoaktualizacije, kazala je ravnateljica ustanove Sanja Major.


Istaknula je kako se događaj odvija u posljednjem obnovljenom prostoru na lokaciji URIHO-a, što je skladište od 900 četvornih metara u kojemu će se odlagati repromaterijal i gotovi proizvodi, a za koje se nada da će uskoro biti "premalo".


Major se nada skorom okretanju socijalnom poduzetništvu, zelenoj ekonomiji i povlačenju još više sredstava iz fondova EU-a, uz povećanje broja radnih mjesta, pogotovo za osobe s invaliditetom.


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je obišao ustanovu istaknuo je URIHO kao najposebniju od 340 gradskih ustanova jer ima važnu ulogu u ostvarivanju prava na rad za osobe s invaliditetom, a koje čine 13 posto zagrebačkog stanovništva.


Impresioniran je radionicama i tehnologijama proizvodnog pogona ustanove, proizvodima koji se proizvode za velike privatne, državne i gradske tvrtke poput ZET-a i Končara, ali se i izvoze u Europu i svijet.


U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, Tomašević je najavio novu strategiju za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, u čiju će izradu biti uključeni predstavnici udruga i osobe s invaliditetom. 


- Ključno je da im različitim programima i politikama pomognemo da se osjećaju kao ravnopravni građani i građanke ovog grada, rekao je Tomašević dodavši kako treba nadograditi trenutne gradske programe.


Kao primjere usluga koje bi se mogle poboljšati naveo je nedostatnost kapaciteta ZET-ova prijevoza za osobe s invaliditetom, neadaptiranost ulaza javnih zgrada te infrastrukturu privatnih ugostiteljskih i trgovačkih objekata.


- Često nemaju barem mobilne rampe za osobe s kolicima, to je nešto što nije velika intervencija, a omogućilo bi osobama s invaliditetom da barem uđu u trgovine i da se osjećaju ravnopravni svim drugim građanima, ustvrdio je.


Institucijama i osobama koje pridonose promicanju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom uručene su povelje "Ivančica", a jedna od njih dodijeljena je dugogodišnjem ravnatelju URIHO-a Josipu Držaiću koji je u mirovinu otišao prije nepuna tri mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!