13:56 / 20.12.2019.

Autor: V.K./Hina

Osobe s invaliditetom u kolicima isključene iz društva

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara upozorili su na to da su osobe s invaliditetom u kolicima suočene s mnogobrojnim preprekama u prilasku raznim institucijama, pa se zbog toga smatraju isključenima iz društva.
Iz Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) upozorili su na to da se osobe s invaliditetom u kolicima suočavaju s mnogobrojnim preprekama u prilasku raznim institucijama, pa se zbog toga smatraju isključenima iz društva.

-
Unatoč zakonske podloge, konvencija, pravilnika, nacionalne strategije i koliko još ima dokumenata koji su toliko pozitivni, mi ostajemo i dalje isključeni. Nezadovoljni smo što se ne radi kako treba, upozorila je na konferenciji za novinare predsjednica HUPT-a Manda Knežević.

Pristupačnost institucijama velik je problem i u Zagrebu.

- U posljednjih desetak godina jako se malo napravilo, a ono što se napravilo nije učinjeno kako treba, kaže Knežević.

Najviše im smeta to što nisu zadovoljeni standardi koji su propisani zakonima.

- Stvari se pomiču, ali ne tako da je to optimalno za osobe koje se kreću u invalidskim kolicima. Imamo niskopodne tramvaje, ali nemamo prilagođena stajališta. Uvijek se moramo najaviti, rekla je Knežević.

Osobe s invaliditetom tako ne mogu doći do institucija gdje se odlučuje o njima, a jako je teško tako živjeti.

- Željeli smo upozoriti na taj veliki problem, žao nam je da se troše veliki novci, a da invalidi u kolicima nisu zadovoljni, poručila je Knežević.

Prije tjedan dana uz pomoć saborske zastupnice Ljubice Lukačić (HDZ) podijelili su saborskim zastupnicima letke kojima su upozorili na svoje probleme.

- Nadamo se da će ga primijetiti, dodala je.

Lukačić je istaknula da je Hrvatski sabor u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, kojima je omogućeno praćenje sjednica iz same sabornice.
No, upozorila je, javne ustanove, poput centara za socijalnu skrb, većinom nisu prilagođene, o čemu su razgovarali i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Naglasila je kako su centri većinom u starim zgradama koje nije moguće prilagoditi osobama s invaliditetom. "

- Puno toga još trebamo učiniti, ne možemo u potpunosti biti zadovoljni, rekla je.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić istaknuo je kako je fizička pristupačnost svima važna upravo zbog ostvarivanja prava i korištenja usluga, ali i ostvarivanja normalnog života. Brojne institucije još nisu pristupačne, složio se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!