Osobe s teškoćama i invaliditetom dobile zgradu za stanovanje

27.05.2023.

11:56

Autor: Hina/HRT/V.G.

Osobe s teškoćama i invaliditetom dobile zgradu za stanovanje

Osobe s teškoćama i invaliditetom dobile zgradu za stanovanje

Foto: Udruga Srce / https://www.udruga-srce-zelina.hr/

Dvanaestoro osoba s teškoćama i invaliditetom dobilo je zgradu za organizirano stanovanje u Svetom Ivanu Zelini, izvijestila je u subotu Udruga Srce koja je provodila više od 14 milijuna kuna vrijedan projekt podrške procesu deinstitucionalizacije.


Zgrada ima dva potpuno opremljena stana, urede i zajedničke prostorije te u prizemlju radionu koja će služiti za radionice za izradu predmeta te učenicima srednje škole za praksu za zanimanje stolar.

Udruga djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji prijavila se na poziv za unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici s projektom "Okruženje za samoostvarenje" zahvaljujući čemu je izgrađena zgrada za organizirano stanovanje.

Svrha projekta je prevencija institucionalizacije te doprinos razvoju mreže izvan institucijskih usluga i službe podrške u zajednici - Gradu Svetom Ivanu Zelini i okolnim gravitirajućim područjima, kažu u Udruzi.

Predsjednica Udruge Đurđa Penava rekla je na završnoj svečanosti u petak da je prije punih 18 godina skupina entuzijasta imala samo jedan cilj - da djeci bude dobro i lijepo gdje žive.

- Uz sve naše aktivnosti, stalno osluškujući potrebe ljudi koji su nas okupili, otvorilo se pitanje što će biti sa članovima kada se za njih više nitko neće moći brinuti. I otuda ideja za ovaj projekt samostalnog života u zajednici uz podršku, rekla je.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Koščec istaknuo je da su u samom vrhu u odnosu prema osobama s teškoćama i invaliditetom te da će grad uvijek biti tu za podršku i nadolazeće projekte.

- Uz osam provedenih europskih projekata, ovaj je kruna rada Udruge Srce jer su njime prepoznali potrebe korisnika, omogućili samostalnije odlučivanje i življenje, roditeljima osigurali smireniju i sigurniju budućnost, a za društvo napravili veliki iskorak i napredak, istaknula je predstavnica Zagrebačke županije Ksenija Čuljak.

Viša savjetnica iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike istaknula je da prate rad Udruge niz godina i da projekt daje sigurnost korisnicima, kao i njihovim roditeljima.

Projekt vrijedan nešto više od 14 milijuna kuna provodio se prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova sklopljenom s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!