"Ostani živ i spasi živote"

15.09.2022.

14:42

Autor: HRT/Hina/J.L.

Dani sigurnosti u prometu

Dani sigurnosti u prometu

Foto: - / SHUTTERSTOCK

Pod geslom "Ostani živ i spasi živote" idućih tjedan dana održavat će se Dani sigurnosti u prometu. Cilj je smanjiti broj smrtno stradalih osoba u prometu raznim preventivno-represivnim aktivnostima, a projekt će se provoditi diljem Europe.

Iz MUP-a su objavili da se Dani sigurnosti u prometu od 16. do 22. rujna održavaju u organizaciji Europske mreže prometne policije ROADPOL.

Upozoravaju da svakoga dana na europskim cestama u prosjeku smrtno strada 70 osoba, pa je stoga i cilj projekta preventivno-represivnim aktivnostima smanjiti broj poginulih u prometu na razini Europe.

Projekt se provodi u suradnji s Europskom komisijom te podudara s Europskim tjednom mobilnosti.

Glavni događaj je Dan bez poginulih u prometu, koji se obilježava 21. rujna.

U MUP-u najavljuju da će taj dan u svim policijskim upravama pojačati preventivno-represivne aktivnosti radi suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policajaca i potrebne tehnike.

Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan - dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.

Napominju kako su, uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan od najčešćih uzroka sudara, pa je tako lani policija nadzorom utvrdila 77.833 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 46.251 prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje.

Istodobno s Danima sigurnosti u prometu održat će se i ROADPOL-ova operativna akcija na distrakciju, u sklopu koje će se na području svih policijskih uprava pojačano nadzirati uporaba sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitela i drugih uređaja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!