09:00 / 07.08.2018.

Autor: D.M./HRT

Oštar odgovor MVEP-a srbijanskim dužnosnicima

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je na izjave srbijanskih dužnosnika posljednjih dana.
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro je reagiralo na teške optužbe srbijanskog predsjednika Vučića i ostalih srbijanskih dužnosnika protiv Hrvatske, iznesene posljednjih dana. U priopćenju su odbacili njihove navode te naglasili da je odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja. Navode da nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu.

- Dačić: Hrvatska negira i relativizira zločine iz povijesti
- I dalje stižu reakcije na Vučića
- Milorad Pupovac oglasio se priopćenjem

"Ponovno smo svjedoci ponavljanja zlonamjernih i potpuno neutemeljenih izjava srbijanskih dužnosnika o Republici Hrvatskoj, koje u cijelosti odbacujemo. Kad se već govori o usporedbi s nacističkim režimom, radi se o zamjeni teza budući da je upravo režim srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića uz pomoć JNA i dijela hrvatskih i bosansko-hercegovačkih Srba, odgovoran za povratak etničkog čišćenja u Europi nakon Drugog svjetskog rata tako što je pokušao uspostaviti tzv. veliku etnički čistu Srbiju na teritoriju jedne trećine Hrvatske, pa i cijele BiH te Crne Gore i Kosova. Pri čemu, kako je jasno utvrđeno pred mjerodavnim međunarodnim forumima i sudovima, u ostvarenju srbijanskih ekspanzionističkih ciljeva nisu birali sredstva, uključujući etničko čišćenje i genocid.

Nadalje, teza da su „Slovenija i Hrvatska izvršile nelegalnu secesiju“, izrečena 2018., pokazuje koliko dugačak put Republika Srbija još treba prijeći u suočavanju s nedavnom prošlošću, svojom ulogom u raspadu bivše države i agresijom na svoje susjede. Međutim, umjesto da krenu tim putem, srbijanski dužnosnici kao da sve više gube osjećaj za prostor i vrijeme u kojem se nalaze i nastavljaju difamacijsku kampanju protiv RH.

Hrvatska vojska i policija su vojno-redarstvenom akcijom Oluja oslobodile veći dio okupiranog hrvatskog državnog područja, što je bio put k završetku agresije na Hrvatsku, mirnoj reintegraciji okupiranih dijelova hrvatskog Podunavlja te miru i slobodi u Republici Hrvatskoj. Odlučno suočavanje s prošlošću i konstruktivan pristup temeljen na činjenicama jedini je pravi put izgradnje dobrosusjedskih odnosa i istinskog pomirenja za koje Republika Hrvatska još od 1996. godine pruža ruku suradnje. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu", stoji u priopćenju MVEP-a.

Nakon ovog priopćenja iz Zagreba predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovno je komentirao odnose između Srbije i Hrvatske. Sve što je rekao, kazao je - ponovio bi opet, a za Hrvate je rekao kako su "sve uspjeli ostvariti, a izigravaju ulogu žrtve.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!