13:13 / 15.05.2018.

Autor: B.S.LJ./M.M./HRT

Ostavka Martine Dalić SDP-u nije dovoljna, traže i Plenkovićevu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ostavka Martine Dalić oporbi nije dovoljna.
Ostavka Martine Dalić oporbi nije dovoljna. Na današnjoj novinskoj konferenciji SDP-a član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Franko Vidović kazao je kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković također odgovoran.

"Predsjednik Vlade je taj koji je usvojio taj okvir, s potpredsjednicom koja je sad već bivša. Tu se radi o kriminalu koji je težak pola milijarde kuna. Tražimo da premijer podnese ostavku i to je najlogičniji izlaz iz ove situacije", kazao je Vidović.

"Od ove vlade možemo samo očekivati da se sve ponovi", rekao je saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić. Kao predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zatražio je, kaže, od Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) odgovore na nekoliko pitanja.

"Jedno od pitanja je bilo: kako je moguće da komunikacija između predsjednika Vlade i potpredsjednice, članova Vlade koji bi trebali biti, a i jesu štićene osobe, može biti ovako izložena, da svatko to može pročitati. Drugo, tko su bili sudionici u ovom dobrovoljnom pregledavanju tih mailova i treće - je li SOA izvijestila DORH o eventualnim nezakonitostima", kazao je.Živi zid: Izbori su jedino moguće rješenje

Zastupnik Živog zida Branimir Bunjac komentirao je "aferu hotmail" istaknuvši da su izbori jedino moguće rješenje jer, rekao je, odlazak Martine Dalić samo je vrh sante leda i  potrebno je veliko pospremanje, "što podrazumijeva odlazak nalogodavaca cijele misije, a prije svega predsjednika Vlade sa svim ministrima".

"Izbori su jedino moguće rješenje, a poznavajući premijera Plenkovića, on za to neće imati hrabrosti nego će pokušati nagovoriti svoje nazovi-koalicijske partnere da nekako pregrme ljeto, da se državna blagajna donekle napuni i onda da se predizborna kampanja vodi javnim novcem kako bi se ponovno pokušalo prevariti građane, vjerojatno programom 'vjerodostojno 2'", rekao je Bunjac.

Živi zid je uvjerenja da su parlamentarni izbori trebali biti održani u svibnju prošle godine, kada je donesen lex Agrokor koji je potpuno štetan za hrvatske nacionalne interese, i kada je otjeran Antonio Alvarez, koji je doista bio stručan i mogao nešto učiniti po pitanju restrukturiranja Agrokora, i osobito onog trenutka kada su Mostovi ministri bili izbačeni iz Vlade.Grmoja: Sve je upitnija pozicija samog premijera

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je da se nakon ostavke Martine Dalić stanje ne smiruje, nego je sve upitnija pozicija samog premijera, a predsjedniku Hrvatskoga sabora Gordanu Jandrokoviću zamjerio je što od očiju javnosti pokušava sakriti raspravu o izmjeni odluke o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor stavljajući je na kraj sutrašnjega dnevnog reda.

Činjenica da je na dnevnom redu prije Agrokora rasprava o izvješću pravobraniteljice za djecu, i to za 2016. pokazuje, rekao je Grmoja, da su vladajući potpuno odcijepljeni od javnosti. "Mi ćemo sugerirati ostatku oporbe da se suzdržimo od rasprave o prve četiri točke kako bi tema o Agrokoru došla na dnevni red u nekom razumnom vremenu, poručio je politički tajnik Mosta.

Ocijenio je da je situacija za samog premijera sve opasnija. "Bilo bi dobro možda u ovom trenutku sjetiti se Vladimira Šeksa, Plenkovićeva političkog mentora koji je prije nekoliko mjeseci otkrio što je rekao premijeru kada je Most tražio smjenu ministra Zdravka Marića. Šeks mu je tada savjetovao da ne smije dozvoliti Marićevu smjenu jer će idući biti sam Plenković, i to se sada u ovom trenutku događa, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!