18:18 / 25.02.2020.

Autor: Dijana Kovaček/V.K./IMS/HRT

Ostavke u Zagrebačkoj banci

-

-

Foto: - / -

Odlazak čelnika Zagrebačke banke Miljenka Živaljića - prije mjesec dana - mnoge je iznenadio. Jučer su ostavku podnijela i dva člana uprave.
Odlazak čelnika Zagrebačke banke Miljenka Živaljića - prije mjesec dana - mnoge je iznenadio. Iz banke su tada rekli da je riječ o osobnim razlozima. No sada se u medijima spominje da su neke tvrtke preko Zagrebačke banke prale novac. Jučer su ostavku podnijela i dva člana uprave.

Dva člana Uprave Zagrebačke banke jučer su dala ostavku - Eugen Paić Karega, koji će karijeru nastaviti izvan tvrtke, te Nikolaus Maximilian Linarić, koji ostaje u sustavu Unicredita.

Vodstvo Zabe preuzeo je Talijan Romeo Collina, koji još čeka potvrdu HNB-a. Medijsko povezivanje svih ostavki sa slučajem pranja novca banka ne želi komentirati.

Medijsko nagađanje o pranju novca nekoliko tvrtki povezanih s Rusijom i off-shore oazama, za sada komentiraju samo u Croduxu.

- Želimo obavijestiti javnost kako se tvrtke poduzetnika Ivana Čermaka ne bave i nikada se nisu bavile nezakonitim oblicima poslovanja, pa tako nisu ni bile uključene u bilo kakve radnje pranja novca, što se na naslovnici i u tekstu članka insinuira, govori se u priopćenju za medije Crodux-a.

Kada HNB u nadzoru utvrdi nepravilnosti ili nezakonitosti, poduzima zakonom propisane mjere, a samo pravomoćne prekršajne sankcije javno objavljuje.

Hrvatska narodna banka:

- HNB provodi nadzor sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma nad svim kreditnim institucijama, pa tako i nad Zagrebačkom bankom. Međutim, sve informacije u vezi sa supervizijom odnosno nadzorom kreditne institucije do kojih dolazimo dužni smo čuvati kao povjerljive.

Banke su često izložene, a nekad i upletene u pokušaje pranja novca te razvijaju složene sustave nadzora, kaže Ljubo Jurčić.

- Puno je lakše kad imate upozorenje da pratite neku transakciju, onda vrlo brzo možete dokazati da je to pranje novca ili da pratite neku osobu ili situaciju. Tada ste  fokusirani na te točke i provjeravate sve transakcije. Svi  kontrolni mehanizmi po nekom statističkom uzorku i stupnju vjerojatnosti to promatraju i onda se dogodi da promakne takva situacija, govori Ljubo Jurčić, Ekonomski fakultet u Zagrebu.

Stoga, kaže, u bankama kontrole nikad previše, a za sve eventualne propuste i pogreške, tu su HNB, Ministarstvo financija te Prekršajni sud.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!