16:29 / 19.01.2021.

Autor: Lana Gašparac/Regionalni dnevnik/M.M./HRT

Oštećena bolnica u Bistri, maleni pacijenti preseljeni

-

-

Foto: - / -

Među brojnim objektima oštećenima u potresu je i bolnica za najteže dječje bolesti u Gornjoj Bistri, koja je odavno neadekvatna i vapi za trajnim rješenjem.
Među brojnim objektima oštećenima u potresu je i bolnica za najteže dječje bolesti u Gornjoj Bistri, koja je odavno neadekvatna i vapi za trajnim rješenjem. No, dok se to ne dogodi, polovina malih pacijenata već je premještena u specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić Gradu, a ostali moraju i dalje biti u Bistri, u onim dijelovima bolnice koji nisu previše oštećeni.

Preseljenje 46 malih pacijenata koji boluju od cerebralne paralize nije bilo toliko teško jer s njima su u Ivanić Grad stigli i djelatnici bolnice u Bistri. Uz poznato okružje, medicinske sestre kažu, sve je lakše.

- Ono što je dobro za njih je osoblje koje radi kontinuirano s njima, osoblje koje se emocionalno vezalo za njih, kaže Katica Rimac, medicinska sestra, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

A uz poznato osoblje, u specijalnoj bolnici za kožne bolesti Naftalan uvjeti su, kažu djelatnici, nemjerljivo bolji.  

- Radi se o tome da smo mi ustupili jedan kat, 46 kreveta, pružamo uz to i uslugu prehrane i svaku drugu pomoć koja ima bude eventualno potrebna, rekao je Goran Maričić, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan, Ivanić-Grad.

Ipak, neki pacijenti, oni s težim oblicima bolesti i oni vezani za kisik, ostali su u Bistri, i to u dijelovima bolnice koje statičari smatraju sigurnima. No, nedavni potres potpuno je razrušio bolnicu koja je godinama smještena u neadekvatnom prostoru - dvorcu Oršić iz 18. stoljeća.

- Bolnica će moći funkcinirati, naravno, pod otežanim uvjetima. Povući ćemo ih u prostore bolnice koji nisu sa žutom oznakom i koji se mogu koristiti, međutim ti potresi su napravili što su napravili i mi moramo razmišljati o nekom novom objektu, novoj bolnici za ovu djecu, kaže Renato Mittermayer, ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra.

No ni novi prostor ni medicinsko osoblje ne mogu zamijeniti roditeljsku ljubav koje je u vrijeme epidemije bilo manje nego ikada prije. Zato se nadaju da će se uskoro mjere ublažiti i da će posjeti ponovno biti dopušteni. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!