Oštetio dvije tvrtke za 247 tisuća, a državni proračun za 55 tisuća eura

11.04.2023.

13:13

Autor: HRT/Hina

Kazneno djelo

Kazneno djelo

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Zbog sumnje da je malverzacijama u gospodarskom poslovanju oštetio dvije tvrtke za oko 247 tisuća eura, a državni proračun za više od 55 tisuća eura, primorsko-goranska policija je DORH-u podnijela kaznenu prijavu protiv 73-godišnjaka, priopćeno je u utorak.

Sedamdeset trogodišnji hrvatski državljanin osumnjičen je da je kao vlasnik i odgovorna osoba dvaju trgovačkih društava s područja Primorsko-goranske županije tijekom 2021. počinio nekoliko kažnjivih djela, priopćeno je iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Kriminalističkim istraživanjem koje je provela Služba za gospodarski kriminalitet i korupciju primorsko-goranske PU, utvrđeno je da je 73-godišnjak, s namjerom stjecanja protupravne materijalne koristi, s računa tih tvrtki prebacivao novac na svoj privatni račun. Uz to je krivotvorio poslovnu dokumentaciju te nije plaćao porezne obveze a ujedno nije uredno ni propisno vodio poslovne knjige, ističe policija.

Tereti ga se za dva kažnjiva djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dva kažnjiva djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, dva kažnjiva djela utaje poreza ili carine i dva kažnjiva djela povrede obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga.

Za kažnjivo djelo utaje poreza ili carine je prijavljeno i jedno od tih dvaju trgovačkih društava prema odredbama zakona o odgovornosti pravnih osoba za kažnjiva djela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!