15:31 / 09.04.2019.

Autor: I.H./Hina

Ostojić: Migrantska kriza je povezana sa schengenskim pitanjem

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ostojić je objasnio kako ulaskom u EU počinje rok od dvije godine kada se može predati izjava o spremnosti za ulazak u schengenski prostor, što je tadašnja vlada i učinila, bez obzira na to što je u to vrijeme, 2015., trajala izborna kampanja.
Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić izjavio je danas kako je ulazak u Schengen prioritetni državni interes te da je ignoriranje situacije s migrantima, na koju se pozivaju nevladine organizacije i Europska komisija, povezano sa schengenskim pitanjem.

-
Ministar koji ismijava napore prethodnih vlada neshvaćajući da nacionalni interes ne ovisi o boji stranke koja je na vlasti, čini kardinalnu pogrešku. Zajednički interes svih trebao bi biti da uđemo u schengenski prostor, da naši građani mogu iskoristiti slobodno kretanje bez opterećenja i čekanja na granici, rekao je Ostojić komentirajući izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji je rekao da vlada Zorana Milanovića nije pokrenula proces evaluacije za ulazak u schengenski prostor.


Nije istina da nije utvrđen nijedan prekršaj policije nad migrantima

Ostojić je objasnio da ulaskom u EU počinje rok od dvije godine kada se može predati izjava o spremnosti za ulazak u schengenski prostor, što je tadašnja vlada i učinila, bez obzira na to što je u to vrijeme, 2015., trajala izborna kampanja.

Naglasio je da su se veća čekanja na granici dogodila zbog migrantske krize 2015., koja je narušila odnose unutar EU-a, a tadašnja vlada se s tim izazovom nosila na human i civliziran način te u interesu Hrvatske.

Poručio je kako nije istina da nije utvrđen nijedan prekršaj policije nad migrantima u najmanje 200 predmeta koji su dokumentirani i dostavljeni MUP-u jer to demantira situacija na terenu.

- Istina je sljedeća - bez postupka, poštovanja pravila i utvrđivanja tko je onaj koji ima pravo na međunarodnu zaštitu, realizira se takozvano vraćanje migranata u BiH, ustvrdio je Ostojić usporedivši tu situaciju s poplavom, "kada kanticom pokušavate prebacivati vodu nazad u istu bujicu".

- Nećete postići apsolutno ništa, ti ljudi će ponovno pokušati ući u Hrvatsku i doći do Zapadne Europe, istaknuo je Ostojić, objasnivši da je Hrvatska, prema schengenskom zakonu, obvezna odvraćati migrante od svih pokušaja da prijeđu granicu te da im mora osigurati pravo i postupak na traženje međunarodne zaštite, no to se ne događa.

Pritom je ocijenio da Božinović svojim izjavama priznaje propusnost hrvatske granice i neučinkovitost policije te ga je prozvao za odsutnost s 53 sjednice Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, kao i za odsutnost za vrijeme saborskih rasprava o zakonima iz područja sigurnosti.


Hrvatska neće za nekoliko mjeseci ispuniti uvjete za ulazak u Schengen

-
Ignoriranje situacije na koju se pozivaju nevladine organizacije i Europska komisija povezano je sa Schengenom, istaknuo je Ostojić, dodavši da Hrvatska neće za nekoliko mjeseci ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengen.

- To su puste želje i ispunjavanje svih onih prljavih poslova koje Europska unija obilno financira i Hrvatska misli da se time dokazuje EU-u te da će time zapravo osigurati ulazak u schengenski prostor, kazao je.

Poručio je da se treba znati nositi s krizom te da MUP i policija trebaju biti educirani, kao i da prije svega treba promijeniti taktiku i shvatiti da nema smisla zataškavanje.

- Treba shvatiti da je Hrvatska zemlja koja zaslužuje biti dio EU-a te da se pritom ne mora služiti načinima koji se provode u MUP-u, kaže Ostojić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!