12:52 / 08.05.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Ostojić traži očitovanje službi o navodnom praćenju ministra Božinovića

Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odbor ima već 55. sjednicu, a ministar Božinović još nije bio ni na jednoj sjednici. To govori koji je odnos prema parlamentarnom nadzoru, tijelu koje treba nadzirati rad policije - poručio je Ostojić.
Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) najavio je da će zatražiti očitovanje nadležnih službi o navodnoj namjeri Franje Varge da prati i nadzire ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.Kazao je i da ga čudi što predsjednica Republike i premijer ne namjeravaju sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost unatoč svim informacijama o mogućim ugrozama sustava kroz 'aferu sms'.

- Zatražit ću očitovanje od strane nadležnih službi. Od listopada prošle godine Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uključen je u traženje informacija od strane nadležnih tijela, ne samo MUP-a, nego i DORH-a i sigurnosnih službi, prvenstveno o curenju podataka iz istrage, ali jednako tako i svih ostalih detalja - izvijestio je novinare nakon sjednice Odbora.

- Suđenja su nejavna, a imamo informacije koje izlaze u pojedinim tjednicima i dnevnim novinama. I tada smo tražili i inzistirali na tim očitovanjima, ali nažalost s javnosti ne mogu podijeliti podatke iz tih informacija jer je sve klasificirano i dostupno je samo članovima Odbora - napomenuo je, dodavši da planira, kada dobije sva tražena očitovanja, raspravljati o tome na Odboru. No, ističe, za sazivanje tematskih sjednica potreba mu je suglasnost dijela Odbora, pa ne ovisi samo o njemu hoće li se 'sms afera' naći i na njihovom dnevnom redu.
Iznenadilo ga je čuti od premijera, a sada i predsjednice, da neće sazivati Vijeće za nacionalnu sigurnost.

- Oni javno kažu da nemaju informaciju o tome što se događa. To vam je sigurnost i povjerenje kad čujete od premijera koji je nadležan za sve službe koje ga trebaju informirati, da on nema informaciju. Možda sam ja bolje informiran nego premijer. Ovo zasigurno zaslužuje ozbiljnu sjednicu i ozbiljne odgovore - smatra Ostojić.

Prema njegovu mišljenju, sada gledamo jednu sapunicu koja služi za unutarstranačke obračune.

- U tijeku je kampanja, signali se šalju, pretpostavljam da to treba upravo tako gledati. Mislim da DIP treba ovdje intervenirati jer je previše tih unutarnjih sukobljavanja koji se koriste u izbornim procesima - kazao je, naglasivši da čak i sami HDZ-ovci pričaju o iskorištavanju institucija za unutarstranačke obračune što bi svakako trebalo istražiti.

Za razliku od sigurnosnih službi koje mu, kaže, žurno odgovaraju na upite, Ostojić nije zadovoljan suradnjom s MUP-om, odnosno, ministrom Božinovićem.

- Odbor ima već 55. sjednicu, a ministar Božinović još nije bio ni na jednoj sjednici. To govori koji je odnos prema parlamentarnom nadzoru, tijelu koje treba nadzirati rad policije - poručio je Ostojić.

Zbog svega zabrinuti su i u Mostu.

- Nacionalna sigurnost je odavno ugrožena budući da premijer Plenković kontrolira sve institucije. DORH i USKOK rade na njegov poziv u to sam se osobno uvjerio. Tako da činjenica da netko ima nekakvu paraobavještajnu strukturu je puno manje opasno od činjenice da jedan premijer kontrolira institucije. Milijan Brkić očito gubi utjecaj u HDZ-u tako da on postaje sve manji problem, a sve veći problem postaje Andrej Plenković, rekao je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!