11:19 / 04.06.2020.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HRT/Hina

Oštre kritike HDZ-a na gospodarski program Restart koalicije

-

-

Foto: - / -

Iz HDZ-a stižu oštre kritike na jučer predstavljeni gospodarski program Restart koalicije.
Iz HDZ-a stižu oštre kritike na jučer predstavljeni gospodarski program Restart koalicije. Kažu kako je riječ o programu u kojem su prepisana i neispunjena obećanja iz SDP-ova predizbornog programa iz 2011.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković kazao je da je SDP pokazao veliki stupanj destruktivnosti u ovome mandatu Hrvatskog sabora.

- To što nemaju novih ideja u odnosu na 2011. govori o njima. Što se tiče programa HDZ-a on se bazira na našim postignućima, na jasnom planu gospodarskog oporavka u idućih četiri godine, kazao je Plenković.

Ministri Darko Horvat i Josip Aladrović istaknuli su da je riječ o programu koji sadrži prepisana i neispunjena obećanja iz Plana 21, donesenog uoči izbora 2011. godine.

Komentirali su i izjavu Branka Grčića da HDZ prepisuje od SDP-a.

Ministar Horvat poručio je kako analitika Branka Grčića nije "niti analitika niti bilo kakva vjerodostojnost".

- To je rezime jednog plagijata i iskrivljene istine o hrvatskom gospodarstvu, a ono što ćete imati prilike čuti za otprilike sedam dana je HDZ-ov gospodarski program, program kontinuiteta, rekao je.

Ministar Aladrović rekao je pak kako se ne želi vraćati u prošlost i "kopije izbornih programa".

- Jer mislim da se svi možemo sjetiti kako je ta kopija, kada je bila original, polučila rezultate. Naša djela, ono što smo učinili za rast, razvoj i očuvanje hrvatske ekonomije, su zalog i temelj našeg programa, i sigurni smo da to možemo ispuniti, rekao je.

Ministar gospodarstva te član Predsjedništva HDZ-a Darko Horvat poručio je tako u četvrtak da je SDP-ov gospodarski program rezime njihovog neuspješnog plagijata iz prošlosti ustvrdivši da su postignuća HDZ-a njihov program za budućnost.

Smatra kako u SDP-ovu gospodarskom programu nema ničega novog već je prepisano iz Plana-21 iz 2011. godine.

- Nešto što je kontingent ekonomskih stručnjaka SDP-a prepisao iz onoga što su 2011. nazvali Plan-21 i potpuna je suprotnost od onog što želi i u kontinuitetu radi HDZ, istaknuo je.

Horvat je podsjetio da je Plan-21 zadužio RH, a plan HDZ-a je drastično smanjio javni dug.

Također, Plan-21 je stvorio ogroman proračunski deficit dok ga je plan HDZ-a smanjio tako da već četvrtu godinu za redom imamo suficit, rekao je Horvat nabrajajući HDZ-ove gospodarske uspjehe.

Istaknuo je da, za razliku od SDP-a, HDZ piše svoj program, a ne prepisuje ga.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović podsjetio je također da je RH u 2015. godini imala 300.000 nezaposlenih a danas ih je oko 150.000.

Također, ugovorena sredstva iz EU fondova su porasla s devet posto na njih 94 posto, rekao je.

Naglasio je i da u posljednjih mjesec dana imamo 13.000 više novozaposlenih nego što smo imali prije koronavirusa najavivši kako i dalje nastavljaju s programima skraćenog radnog vremena.

Horvat i Aladrović su demantirali SDP-ove optužbe da su mirovine rasle samo za 30 kuna za vrijeme HDZ-ove vlade. Aladrović je rekao da su mirovine za vrijeme SDP-ove vlade rasle za 4,6 posto, a u vrijeme sadašnje vlade skoro 12 posto, dok je najniža gotovo 15 posto.

Aladrović je demantirao i SDP-ove optužbe da je HDZ prepisao njihov prijedlog vezan uz skraćeno radno vrijeme.

- Pretpostavljam onda da su njemačka vlada, austrijska vlada, slovenska vlada, španjolska vlada također prepisale zakon od SDP-a, kazao je.

Upitan za komentar zašto Sud časti HDZ-a Šibensko-kninske organizacije nije donio odluku o političkoj sudbini Josipe Rimac već su zatražili dodatna objašnjenja od županijske organizacije, Aladrović je rekao kako su o tom slučaju sve iskomentirali te će stranačka tijela o tome donijeti svoju odluku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!