14:23 / 15.09.2018.

Autor: I.B./Hina

Oštre poruke na okruglom stolu o demokraciji

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Političke institucije u Hrvatskoj nisu utemeljene na jasnoj i dugoročnoj viziji ciljeva koji se žele postići", poručio je predsjednik Vijeća GONG-a.
Kako ostvariti ravnotežu izravne i predstavničke demokracije pokušali su odgovoriti sudionici GONG-ova okruglog stola organiziranog u povodu Međunarodnoga dana demokracije. Raspravljalo se i o potpisima koje su prikupljale građanske inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" te se čulo kako je moguće da su za njih 'glasovale' i bebe.

"Političke institucije u Hrvatskoj nisu utemeljene na jasnoj i dugoročnoj viziji ciljeva koji se žele postići", poručio je predsjednik Vijeća GONG-a Nenad Zakošek. U tom kontekstu GONG predlaže šest izbornih jedinica na parlamentarnim izborima, s različitim brojem mandata u svakoj jedinici, a granice bi pratile administrativno-teritorijalni ustroj u smislu spajanja pojedinih županija.

Broj izbornih jedinica i preferencijskih glasova

Zauzima se i za tri preferencijska glasa uz prag od pet posto kako bi se povećao utjecaj birača u izbornome procesu, a GONG predlaže i uspostavljanje jedinstvene i lako pretražive baze podataka o doncijama, donatorima i financijskim izvješćima kao i profesionalizaciju tijela za provedbu izbora - imenovanje devet članova DIP-a bez sudaca Vrhovnoga suda, i to ne samo iz reda pravnika već i relevantnih struka.

Smatraju i da treba propisati pitanja o kojima se ne može odlučivati na referendumima, kao i izmjene referendumskoga pravnog okvira, a nova pravila trebala bi omogućiti lakše pokretanje državnog referenduma, a jedan od prijedloga je smanjenje s deset posto potpisa birača na pet posto u, kako je rečeno, aktualnoj situaciji nerealnoga broja birača. GONG se zauzima i za produljivanje roka za prikupljanje potpisa, a jedan od prijedlaga je i najmanje dva mjeseca za državni, odnosno mjesec dana za lokalni referendum.

'Narod odlučuje' traži transparentnost provjere potpisa 
- Kuščević: Imamo informacije da prikupljanje potpisa još traje


Pomoćnik ministra uprave Mladen Nakić složio se da se neka pitanja ne bi smjela svoditi na referendumska, no trebalo bi, rekao je, doraditi i neke proceduralne detalje. Luka Mlinarić iz Građanske inicijative "Narod odlučuje" prozvao je mjerodavnog ministra Lovru Kuščevića da je "iskoristio politički položaj tijekom prikupljanja potpisa te iznosio neistine" što je, istaknuo je, suprotno preporukama Venecijanske komisije.

Nakić: Naznake da su se i bebe od 9 mjeseci potpisivale

Nakić mu je odgovorio kako ih je resorni ministar pozvao na razgovor, ali su se "oni na to oglušili jer im je bilo draže raditi 'cirkusijadu' na presici".
"Mi ne možemo dopusti da gledate u nešto što je pod zaštitom osobnih podataka. Jamčite li vi da su svi potpisi legalno pokupljeni? Naime, postoje naznake da su se i bebe od 9 mjeseci potpisivale, a i mrtvi, rekao mu je Nakić.

Mlinarić je pak Ministarstvo optužio i da se "pod sumnjivim okolnosti odlučilo dogovoriti posao s APIS-om", te se zapitao po kojim je to kriterijima odlučeno. Složio se da treba mijenjati zakon o referendumu, koji je, kaže, pun rupa.
"Treba naći i balans između predstavničke i izravne demokracije, no teško je govoriti o balansu kada mi izravnu demokraciju gotovo ni ne poznajemo, rekao je Mlinarić. Zauzeo se za preferencijsko glasovanje bez cenzusa koje bi, tvrdi, pridonijelo "boljoj utakmici" i većoj povezanosti kandidata s biračima.

Kregar: Zabraniti preidzborno koaliranje

"Trebamo odrediti ciljeve koje želimo postići, ali si i postaviti pitanje što se može promijeniti jer je Hrvatska postala blokirano društvo u kojem se teško može nešto promijeniti, a ako se to i mijenja onda je to zbog vanjskoga pritiska, rekao je Josip Kregar sa zagrebačkog Pravnog fakulteta. Ocijenio je da je Vlada nestabilna zbog degeneracije izbornoga procesa.

"Izborni se sustav prilagođava ljudima na vlasti i svaka promjena nailazi na veliki otpor... Predsjednik jedne stranke sam sastavlja liste, prijetnjama o izborima straši svoje stranačke prijatelje te disciplinira stranku, a iz takvoga diskursa ni jedno rješenje neće biti dobro", rekao je Kregar. Smatra da treba zabraniti preidzborno koaliranje koje je "dimna zavjesa za pravi odnos stanja".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!