11:39 / 07.05.2020.

Autor: P.F./V.K./HRT

Oštre reakcije na Orbanovu kartu "Velike Mađarske"

Slika koju je objavio Orban

Slika koju je objavio Orban

Foto: - / -

Mađarski premijer Viktor Orban danas se uvelike spominjao u Hrvatskoj.
Predsjednik Republike objavio je na svojem Facebook profilu poruku u povodu objave karte velike Madarske koju je na svojem profilu na Facebooku objavio mađarski predsjednik Viktor Orban.

- Povodom karte/globusa na kojemu se vidi hipertrofirana Mađarska, inače nama susjedna i, u novijoj povijesti, prijateljska država, trenutno u čvrstom stisku kroničnih ‘kartomana’, moja poruka ohrabrenja hrvatskim školarcima pred maturu: 

Hrvatska je moderna europska država i nacija. U našim ormarima i arhivama nalaze se brojne povijesne karte i mape koje našu Domovinu prikazuju mnogo većom nego što je danas. Ormari većine europskih država kriju slične sadržaje. Nemojte ih „šera...ti“ i stavljati na svoje profile. Nisu danas nimalo aktualne ili ostvarive, a, još važnije, beskrajno iritiraju naše susjede. Otprilike onako kako nas iritiraju, ali i svaki puta iznova začude „povijesne“ karte koje kao mračni fetiš prigodno i predvidivo izranjaju sa stranica nekih „vođa“ u komšiluku. To su provokacije onih koji jako dobro znaju da će te karte i dalje ostati samo u ormarima. Učite iz povijesti, ali gledajte u budućnost, poručuje predsjednik Milanović.

Sporna objava mađarskog predsjednika Orbana:


Bačić o Orbanu: Neprihvatljivo je svako prisezanje hrvatskog teritorija

- Hrvatska je suverena, samostalna država, bilo čije prisezanje, čak i u nekakvim kartografskim prikazima iz davne prošlosti, za nas u HDZ-u je neprihvatljivo, rekao potpredsjednik HDZ-a Branko Bačić. Bačić i politički tajnik stranke Ante Sanader ističu kako Hrvatska ima jasno definirane granice i kako je svaki njen milimetar sveta zemlja.

Sanader osuđuje Orbanov čin, no ističe kako nam je Mađarska prijateljska zemlja, a Bačić dodaje kako nam je malo koja zemlja, kad smo ulazili u punopravno članstvo EU, u zadnjem predsjedanju 2011., od 1. siječnja do 30. lipnja, pomogla kao što je tada  bila spremna pomoći Mađarska.

- To nije kredit njoj, niti bilo kome drugome da bi prešućivali i bojali se reći da ne priznajemo, osuđujemo, ne prihvaćamo bilo kakvo prisezanje prema hrvatskom teritoriju. HDZ je tu do kraja jasan - bilo tko, bilo kada, na bilo koji način, bilo na društvenoj mreži ili bilo gdje, nema prisezanja prema ovoj svetoj zemlji. U HDZ-u ćemo to uvijek osuditi, očekujem da to osude i druge političke stranke,  poručio je Bačić.

Oporbene stranke zahtijevaju osudu i reakciju na Orbanovu objavu

Nakon što je mađarski premijer Viktor Orban na facebooku objavio kartu Velike Mađarske koja uključuje i dijelove Hrvatske, saborska oporba je zatražila osudu i reakciju hrvatskih vlasti na taj potez te kritizirala popustljivost premijera Andreja Plenkovića prema Orbanu.

Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a sramotnim je ocijenio što još uvijek nema reakcije hrvatskih vlasti na tu objavu. "To govori o Andreju Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske koja se, iz ne znam kojih razloga, pokušava dodvoriti Mađarima", naglasio je, napomenuvši da je za njega karta Velike Mađarske isto što i karta Velike Srbije.

- Drugi pučani, pripadnici iste političke obitelji kao i HDZ, ograđuju se od Orbana, Plenković to ne radi, a meni stvarno nije jasno iz kojih razloga. To je trebalo jasno osuditi i jasno se ograditi od tog čina, naglasio je. Dodao je i da, kada nešto slično učini Aleksandar Vučić, onda vladajući dolijevaju ulje na vatru, a kada je riječ o njihovu prijatelju Orbanu, onda to prešućuju.

Nikola Grmoja iz Mosta misli da bi trebalo reagirati na objavu mađarskog premijera, bez obzira na to kakve su namjere te objave bile, odnosno, je li riječ o nostalgiji ili stvarnom posezanju za hrvatskim teritorijem.

- To je nedopustivo i očekujem da hrvatska diplomacija i država na to reagiraju. Očekujem reakciju posebno s obzirom na ono što se događalo s najvećom hrvatskom energetskom kompanijom i utjecajem Mađarske na korumpiranje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a, ali im je to vrlo vjerojatno nezgodno jer imaju puno toga na savjesti, smatra Grmoja.

Hrvatska vlast ni na objavu Antonia Tajanija nije reagirala adekvatno, na što smo upozoravali, dodao je. Problem je kako sebe doživljavate i kako ćete reagirati prema onima koji imaju određene pretenzije koliko god one bile nerealne, poručio je Grmoja, istaknuvši da Hrvatska mora na to reagirati.

Nereagiranje hrvatskih vlasti na Orbanovu objavu GLAS-ov Goran Beus Richembergh popratio je komentarom da je HDZ "mađaronska stranka" još od vremena Franje Tuđmana te da su ga u tome slijedili i Ivo Sanader i Tomislav Karamarko i Andrej Plenković.

- Ono što se Orbanu i Fideszu u Mađarskoj kao populističkoj, velikoj nacionalističkoj i fašističkoj stranci tolerira je apsolutno nedopustivo, ali se vidi i u okviru Europske pučke stranke i europskih institucija da otkad je Plenković na čelu HDZ-a Mađarskoj se gleda kroz prste i sprečavaju određene radikalne odluke na razini EU i Europske pučke stranke solidariziranjem s pozicijom Viktora Orbana", kazao je.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista podsjetio je da je nedavno i Antonio Tajani imao sličnu objavu, na što nije uslijedila prava reakcija premijera Andreja Plenkovića. Aleksandar Vučić i dalje veliča četnički pokret koji ima pretenzije prema hrvatskom teritoriju i ni to se pitanje nije povuklo pa nije nelogično da Vlada šuti kada Orban objavljuje nekakve povijesne karte kojima sugerira da bi se trebale mijenjati granice, naglasio je.

- Ako je ta karta izvađena iz povijesnog konteksta, a mislim da je, onda je to za svaku osudu. Naglasio bih da sve ono što radi Vučić u Srbiji ili izjavljuje Tajani je puno lošije od ove Orbanove objave. Ovo je možda trećerazredno u odnosu na onu eksplicitnost koju imamo od Vučića ili Tajanija, za što se nije ispričao", smatra Zekanović.

Saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart prozvao je državni vrh da nije reagirao na provokaciju mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu objavu povijesne karte tzv. velike Mađarske, te poručio kako reakciju očekuje. Poručio je kako očekuje da državni vrh s premijerom Andrejom Plenkovićem reagira na takve Orbanove, odnosno provokacije mađarske strane.

SDP-ov Peđa Grbin (SDP) odgovorio mu je kako je predsjednik Republike Zoran Milanović "itekako" reagirao, a da to nisu učinili predstavnici Vlade i Ministarstva vanjskih poslova.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!