17:24 / 23.09.2020.

Autor: HRT/B.V.M./Hina

Oštre reakcije zastupnika na istup Katarine Peović o Tuđmanu

-

-

Foto: - / -

U saborskoj raspravi o osnivanju Sveučilišta dr. Franjo Tuđman burna rasprava oko naziva. Zastupnike je uznemirila izjava Katarine Peović.
Zastupnici Hrvatskog sabora s radom su nastavili raspravom o Prijedlogu zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti kojim bi se stvorio okvir za osnivanje Sveučilišta kao visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za obrambeni i sustav domovinske sigurnosti. No, raspravu je uzburkala Katarina Peović pitanjem je li naziv primjeren.

- Bačić: HDZ podržava odluku o osnivanju istražnog povjerenstva

Smjer obrazovanja za potrebe hrvatske vojske određen je u vrijeme osnivanja hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata. Proces razvoja sustava vojnog obrazovanja i stručnog osposobljavanja prolazio je razvojne faze koje su imale isti cilj, poboljšanja stručne osposobljenosti časnika, prihvaćanje međunarodnih standarda, te usklađivanje s civilno-obrazovnim standardima i institucijama, rekao je uvodno ministar obrane Mario Banožić.

- Čovjek je središte obrazovnog sustava, te je ova transformacija dokaz ustrajnosti na ulaganje u znanja, obrazovne programe i razvoj sposobnosti hrvatskog vojnika, rekao je Banožić.

U nizu replika ministru, javila se i zastupnica Katarina Peović (Radnička fronta) s pitanjem treba li nam novo sveučilište i je li naziv primjeren.

- Je li prikladan naziv s obzirom na to da je Međunarodni kazneni sud utvrdio da je Franjo Tuđman sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, rekla je Peović.

Što se tiče samoga imena, mislim da je vrhunski odabrano, s obzirom na to da je riječ o prvom hrvatskom predsjedniku, odgovorio je Banožić.

Niz zastupnika vrlo je oštro reagirao na izjavu Peović.

Riskirajući da dobijem opomenu želim reći da je sramotno i besprizorno u ovoj zgradi tvrditi da je dr. Franjo Tuđman zločinac, uzvratio je Željko Reiner (HDZ).

- On je stvaratelj hrvatske države, bez njegovog vodstva pitanje je kako bi hrvatska država izgledala i pitanje je bi li oni koji o njemu tako govore uopće tu sjedili ili bi bili negdje u Užicama, rekao je Reiner.

- Kako vas nije sramota reći da je prvi hrvatski predsjednik zločinac. Ovo reći ovdje, ovo je nečuveno. Ne mogu to shvatiti. Hvalite zvijezdu petokraku koja je razarala Vukovar, a smatrate da je prvi hrvatski predsjednik zločinac, trebate biti udaljeni sa sjednice, rekao je Marijan Pavliček (HKS).

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) uzvratio je Peović da je Tito dokazani zločinac i crvena petokraka je zločinačka koja je napadala Vukovar.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao da se također ne slaže s onim što je ona kazala, ali nismo ovdje da branimo drugima da govore.

Peović je rekla kako je dozvoljeno iznositi činjenice i da se izjave ne kvalificiraju izjave bez navoda što je netočno rečeno.

Jandroković joj je rekao kako to nisu činjenice, već njezin stav.

Miro Bulj (Most) ističe da je jedina prava istina da je Domovinski rat osloboditeljski rat.

- Domovinski rat je svetinja, naglasio je Bulj.

Hrvoje Zekanović (HRAST) rekao kako je to najskandaloznija izjava u povijesti Sabora, te prozvao predsjednika Sabora i zastupnike da su mlako reagirali.

Jandroković mu je odgovorio da su tu suočena dva načela, pravo zastupnika da govori i iznosi svoj stav, te drugo da se štiti dignitet Domovinskog rata i poginulih hrvatskih branitelja te da "to i čini".

- Meni je izjava zastupnice Peović potpuno neprihvatljiva, netočna i ne bazira se na činjenicama, dodao je Jandroković.

Zatim su zatražene stanke od nekoliko klubova, odnosno zatražili su ih Most, ženski klub, Domovinski pokret i SDP. HDZ-ov Branko Bačić zatražio je od Peović da se ispriča HDZ-u i sinu prvog hrvatskog predsjednika Miroslavu Tuđmanu.

- Nećemo dozvoliti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žal što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske, rekao je Bačić.

- Vlada: HVU "Dr. Franjo Tuđman" postat će sveučilište

Saborska oporba nije sporila da treba razvijati obranu i nacionalnu sigurnost, no iznijeli su niz zamjerki i dvojbi na Vladin zakonski prijedlog da se osnuje Sveučilište obrane i nacionalne sigurnosti, a SDP je predložio da se taj prijedlog povuče iz procedure.

Ovdje se omalovažava resor znanosti i obrazovanja, kazala je Sanja Radolović (SDP), tvrdeći da je prijedlog koji je ponuđen zastupnicima protuustavan i protuzakonit.

Razvoj obrane i sigurnosti 'da', ali zašto odmah ići na osnivanje sveučilišta. Za početak se može ići na osnivanje fakulteta, kaže zastupnica, pitajući se što će biti s diplomama, tko će ih nostrificirati, zašto za zakon nije nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

I Marijana Puljak (Pametno) inicijalnu ideju smatra pozitivnom, no, naglašava da sve treba odraditi u skladu s procedurama. Pita se i hoće li i druga ministarstva, poput MORH-a u ovom slučaju, biti osnivači sveučilišta.

Izostao postupak inicijalne akreditacije

Oporbi je sporan izostanak postupka inicijalne akreditacije što propisuje Zakon o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju.

Želimo javno sveučilište što znači da trebamo slijediti spomenuti Zakon, ispuniti uvjete za izdavanje dopusnice, proći postupak inicijalne akreditacije, istaknuo je Damir Bakić (Klub zeleno-lijevog bloka) dodajući da njegov klub ne može poduprijeti predloženi zakon.

Željko Reiner (HDZ) pojašnjava da su u ovom slučaju zadovoljeni glavni uvjeti akreditacije, ugovor s drugim sveučilištima za studijske programe, osnivački akt, odgovarajući prostor i oprema, financijska garancija, a da se inicijalna akreditacija neće provoditi jer se ne radi o novim programima.

Način akreditacije kroz statusnu promjenu akreditiranih studijskih programa je jedan od načina inicijalne akreditacije. To je već primijenjeno u zakonima o osnivanju Sveučilišta Sjever i Sveučilišta Slavonski Brod koji je ovaj Sabor donio i nikad nitko se nije protiv toga tada bunio kazao je.

Vladajući hvale i podržavaju osnivanje Sveučilišta obrane i sigurnosti koje bi nosilo ime dr. Franje Tuđmana, držeći da će se na taj način unaprijediti potrebe obrambenog sustava, kao i sustava domovinske sigurnosti.

U svijetu velika tradicija vojnih učilišta

Smatram da izazovi današnjice, kao što su epidemije koronavirusa, kibernetički napadi, klimatske promjene zahtijevaju da naša vojska bude školovana, osposobljena, opremljena, da se može nositi sa svim tim izazovima, kazao je Anđelko Stričak (HDZ).

Marko Pavić (HDZ) također argumentira kako je tradicija vojnih učilišta i sveučilišta u svijetu velika, zadovoljan je što će se osnovati sveučilište koje će pokrivati vojni dio i cijeli sustav vojne sigurnosti.

- Treba biti i ambiciozniji, najveće tvrtke ciljaju na ljude koji završavaju takve studije, rekao je Pavić.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je pak da se predloženim zakonom stvaraju ključni uvjeti za daljnji razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti.

Sljedeće je godine 30. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske. Transformacija Hrvatskoga vojnog učilišta u Sveučilište za obranu i sigurnost Dr. Franjo Tuđman od posebnog je državnog interesa, naglasio je ministar.

Naveo je da postojeći studijski programi: Vojnog inženjerstva, Vojnog vođenja i upravljanja te Vojnog pomorstva pokrivaju sve tri grane Hrvatske vojske, a nastali su zahvaljujući suradnji sa zagrebačkim i splitskim sveučilištem koji će i nakon ustrojavanja Sveučilišta za obranu i sigurnost Dr. Franjo Tuđman, pružati potporu u obrazovnom procesu.

- Hrvatsko vojno učilište do sada je bilo partner studijskih programa sveučilišta u  Zagrebu i Splitu. Osnivanjem Sveučilišta bit će nositelji tih programa jer to omogućuje daljnje jačanje Hrvatske vojske, rekao je Banožić.

Sveučilište će, kazao je, omogućiti razvoj znanstveno-nastavnog osoblja za interdisciplinarno područje znanosti u polju vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih znanosti i umijeća, a moći će aplicirati i za fondove Europske unije, što do sada nije moglo.

Istaknuo je da će novo Sveučilište biti ustrojeno kao i ostala javna sveučilišta u Hrvatskoj, a uz to će imati i određene specifičnosti te će se na njega primjenjivati i zakoni iz područja obrane, uz poštivanje ustavne odredbe o autonomiji sveučilišta.

Sjednicu možete pogledati ovdje:
"