18:24 / 09.11.2020.

Autor: Dnevnik 2/B.A./HRT

Osuda antisemitizma u povodu 82. godišnjice Kristalne noći

Sebastian Kurz (Foto: REUTERS/Leonhard Foeger)

Sebastian Kurz (Foto: REUTERS/Leonhard Foeger)

Foto: - / REUTERS

Prošle su točno 82 godine od Kristalne noći, kojom je počeo sustavni progon Židova u nacističkoj Njemačkoj i Austriji.
Prošle su točno 82 godine od Kristalne noći, kojom je počeo sustavni progon Židova u nacističkoj Njemačkoj i Austriji, a nastavio se holokaustom u kojem je u Drugom svjetskom ratu stradalo 6 milijuna Židova.

Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježen je i u Zagrebu, međunarodnom konferencijom o novim pristupima nasljeđu i obrazovanju o holokaustu te skupom sjećanja na Kristalnu noć, odnosno progon Židova u Njemačkoj i Austriji.

I premijer Andrej Plenković oglasio se povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

- Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma povod je za snažnu osudu zločinačkih ideologija koje su uzrokovale strahote i ljudske patnje. Obrazovanje mladih ključno je za izgradnju društva u kojem nema mjesta za isključivost, netoleranciju i nasilje, poručio je hrvatski premijer.

Skup sjećanja: 82. godine od Kristalne noći

Antifašistička liga Hrvatske organizirala je skup sjećanja u povodu obljetnice Kristalne noći.

- Danas smo došli ovdje u malom broju, pošto je to tradicija da 9. studenog dolazimo na Trg žrtava fašizma obilježiti 9. studeni 1938. kada je bila Kristalna noć i kada je zapravo započeo holokaust i šoa, rekao je predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Poručio je kako očekuje da se prijeđe s riječi na djela te da Hrvatska konačno sa sebe skine ljagu koju nosi već 30 godina.

- Izjednačavajući ustaštvo i antifašizam, igrajući se sa poviješću i ustaškim znakovljem. Krajnje je vrijeme da se stavi u ropotarnicu povijesti. Moja je osnovna poruka ta da je danas vrijeme za to, naglasio je Kraus.

Skup sjećanja održao se na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma uz pridržavanje mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, a okupilo se pedesetak ljudi. Među okupljenima bili su predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću i potpredsjednica Antifašističke lige Vesna Teršelič te pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

U Kristalnoj noći živote je izgubilo više od 1300 osoba, razoreno je ili teško uništeno 1400 sinagoga i više od polovice zgrada židovskih općina u Njemačkoj i Austriji te je opustošeno 7500 trgovina. Idućeg dana, 10. studenog, u koncentracijske logore odvedeno je više od 30.000 muškaraca.

- Predsjednik Vlade stalno govori i ističe antifašizam, ističe isto tako da je HDZ centralizirao i promijenio, pa neka to dokaže. Neka se donese zakon o zabrani ustaškog znakovlja i svega onoga što drži našu zemlju na strani na kojoj ne spada. Ne spada iz razloga što je hrvatski narod dao veliki obol u antifašističkoj borbi, i zahvaljujući tome smo na kraju rata bili na strani pobjednika, rekao je Kraus.

Poručio je kako je krajnje vrijeme da se takav zakon uvede u saborsku proceduru te ne sumnja u njegovu podršku među saborskim zastupnicima.

Osuda antisemitizma

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u poruci izraelskom kolegi Rivlinu rekao je da se srami jer se ni danas u Njemačkoj Židovi ne usuđuju slobodno šetati s kipom, a židovske bogomolje danonoćno se moraju osiguravati. Austrijski kancelar upozorio je da u njihovoj zemlji nema mjesta antisemitizmu.

- Ponovno doživljavamo da ljudi koji dolaze iz određenih kultura sa sobom donose antisemitske predrasude. Bez obzira je li riječ o vjerski ili politički motiviranim predrasudama, u Austriji nema mjesta za to. Samo oni koji mogu i žele poštivati dostojanstvo svakog pojedinca imaju mjesto u našoj zemlji, poručio je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!