10:21 / 29.09.2018.

Autor: Hina/HRT

Osuda napada na Pupovca i Miloševića

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

SDP je oštro osudio napad na zastupnike SDSS-a Milorada Pupovca i Borisa Miloševića pozivajući nadležne da reagiraju, a sve političke aktere da osude takve pojave.
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković osudio je napad na zastupnike SDSS-a Milorada Pupovca i Borisa Miloševića, poručivši kako se treba učiniti apsolutno sve da se preveniraju bilo kakve tenzije u društvu, da se prevenira govor mržnje i stigmatizacija.

Pupovac i Milošević napadnuti su u petak na zagrebačkom Dolcu, gdje su na njih bačeni ostaci hrane.

Premijer Plenković kazao je da je još jučer u priopćenju Vlade osudio napad. "S Pupovcem sam se čuo odmah čim sam saznao za tu vijest. On mi je objasnio okolnosti kako se to dogodilo. Očekujem od policije da istraži taj nemili događaj, da se počinitelj pronađe i adekvatno sankcionira", rekao je Plenković odgovarajući na novinarske upite nakon izbornog sabora HDZ-ove Zajednice branitelja "Gojko Šušak".

Na novinarski upit je li ga taj napad iznenadio te konstataciju da su zadnjih dana "Pupovca demonizirale" dijelom i neke braniteljske udruge, premijer Plenković je istaknuo da je na današnjem Izbornom saboru HDZ-ove Zajednice branitelja "Gojko Šušak" jasno poručio da trebamo učiniti apsolutno sve da se preveniraju bilo kakve tenzije u društvu, da se prevenira govor mržnje i stigmatizacija.

"Tome se snažno protivim kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a. Oni koji to rade moraju dobro promisliti o odgovornosti što to podrazumjeva. Gradimo Hrvatsku 2018. godine kao društvo koje je uključivo, tolerantno, u kojem većina treba štititi manjine. To je bit i to je ključ, uključujući i predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj", poručio je.

Istaknuo je kako je politika HDZ-a sasvim jasna da visoka razina zaštite prava nacionalnih manjina moraju  biti snažno ukorijenjena u našu političku kulturu i djelovanje.

I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković osudio je napad na dvojicu zastupnika te poručio kako očekuje da se utvrdi tko je to počinio, koje su okolnosti i motivi. "Svaki oblik fizičkog nasilja je neprihvatljiv i naravno da ga treba osuditi, očekujem da se utvrdi tko je to počinio", rekao je Jandroković novinarima uoči izbornog sabora HDZ-ove Zajednice branitelja "Gojko Šušak". "Ne znam sve pojedinosti o tome", uzvratio je na upit je li radikalizacija atmosfere u društvu dovela do napada na dvojicu zastupnika na zagrebačkom Dolcu, gdje su na njih u petak bačeni ostaci hrane. "Ponavljam, bilo koji oblik nasilja prema bilo kojem od sudionika političkog i javnog života nije prihvatljiv. Vidim da to osuđuju svi, oko toga postoji konsenzus i organi gonjenja moraju pronaći one koji su to počinili. Očekujem da se utvrde sve okolnosti i motivi", izjavio je predsjednik Sabora.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved osudio je napad na Pupovca i Miloševića, istaknuvši kako hrvatski branitelji najbolje znaju što je stradanje i patnja. "Mi hrvatski branitelji koji najbolje znamo što je stradanje i patnja osuđujemo svaki oblik nasilja, apsolutno i uvijek. Stoga osuđujemo i ovaj napad.

SDP je oštro osudio napad na zastupnike SDSS-a Milorada Pupovca i Borisa Miloševića pozivajući nadležne da reagiraju, a sve političke aktere da osude takve pojave.

"Oštro osuđujemo napad na zastupnike nacionalnih manjina. Pozivamo nadležne da reagiraju, a sve političke aktere da osude ovakve pojave i prestanu tolerirati očiti rast netrpeljivosti prema svima i svemu, što se ne uklapa u nacionalističke i ultrakonzervativne okvire pojedinih skupina u društvu", poručio je SDP na svom Facebooku.

Saborski zastupnici Kluba nacionalnih manjina najoštrije su osudili napad na zastupnike, apelirajući na sve mjerodavne institucije da što žurnije pronađu "počinitelje" te ih primjereno kazne.

Iskazujući apsolutnu solidarnost s Pupovcem i Miloševićem (SDSS), Klub izražava duboku zabrinutost zbog sve veće učestalosti takvih nasilnih događaja, kojima se dramatično ugrožavaju elementarne civilizacijske i etičke norme na kojima počiva naš zajednički društveni život. "Klub zaključno apelira na sve mjerodavne institucije da što žurnije pronađu počinitelje odgovorne za napad na kolege zastupnike te ih poziva da primjereno kazne počinitelje imajući u vidu sve aspekte i ciljeve sustava specijalne i generalne prevencije", priopćeno je iz Kluba koji ima osam zastupnika, a predsjednik mu je Vladimir Bilek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!