Osude skidanja hrvatske zastave s rezidencije u Beogradu

12:09 / 23.04.2021.

Autor: HRT/Dnevnik u podne

Ministar Gordan Grlić Radman

Ministar Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman osudio je skidanje hrvatske zastave s rezidencije veleposlanika Republike Hrvatske u Beogradu Hidajeta Biščevića. Ministar je rekao kako taj incident ne pridonosi međusobnom razumijevanju te podgrijava atmosferu mržnje i netolerancije.

- Postojanjem takvih incidenata ne možemo govoriti o dobroj perspektivi odnosa. Ne možemo govoriti o dobroj budućnosti ali moramo vjerovati u dobru budućnost tako da se nadam da će ovo pitanje biti prevladano, poručio je Grlić Radman.  

Reakcije saborskih zastupnika 

- Očekujem da će hrvatska strana žestoko odgovoriti, odmah. Vidjeli smo kako je Vučić sklon zloupotrijebiti mjesta stradanja, kao što je Jasenovac. Srpski dužnosnici koriste svaku priliku kako bi odvukli pažnju sa svojih zločina iz 90-ih i relativizirali odgovornost za nemile događaje, rekao je zastupnik Domovinskog pokreta Stijepo Bartulica novinarima u Saboru. Apelirao je da se hrvatska politika vodi sa malo više samopoštovanja.

- Skidanje zastave zabrinjava, ali još više stav hrvatskog veleposlanika u Beogradu Hidajeta Biščevića, koji ništa bolje nije ni zaslužio kad se ne zna boriti za prava hrvatske manjine u Srbiji. Da je Most u Vladi, Biščević bi već bio u Zagrebu, kazao je Nikola Grmoja. Biščeviću spočitava da u javnosti polemizira sa stavovima predstavnika Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, koji kaže da je hrvatska zajednica u Srbiji izložena stalnom pritisku. Kazao je i da Hrvati nemaju svog predstavnika u Skupštini Srbije, za razliku od srpske nacionalne manjine koja ima predstavnike u Saboru i "odlučuje o vladajućoj većini".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!