Osude Bandićeva doktorata - najavljeni i prosvjedi

10:56 / 20.03.2019.

Autor: D.M./Hina/HRT

foto: Pixabay

foto: Pixabay

Foto: - / -

Na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je i na pitanje o prijedlogu Senata da mu se dodijeli počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.
Na konferenciji za novinare zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovorio je i na pitanje o prijedlogu da mu se dodijeli počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta. "Samo budale pričaju o sebi. Pustite druge da pričaju o Bandiću. Bandiću ne trebaju nagrade, nego nagrade trebaju Bandića", kazao je. 

Prijedlog za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću na Sveučilištu u Zagrebu naišao je u srijedu na neslaganje i osudu u dijelu znanstvenih krugova i javnosti. Na Facebooku je za utorak 26. ožujka u 17,30 sati sazvano prosvjedno okupljanje ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu "Stop nasilju nad Sveučilištem! #sramimse".

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da se radi o odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu i upozorila sve članove Senata da je njihova odluka vrlo jasna poruka javnosti, a prije svega mladim ljudima. "Jasno je da se mora jako paziti način kako izabire Senat tko će biti počasni doktor, jer su to vrijednost kojima Sveučilište teži i ideali prema kojima se ide", kazala je.

Hrvatski znanstvenik i doktorand na Oxfordu Vuk Vuković napisao je na svojoj Facebook stranici da dodjela doktorata Bandiću metaforička šamarčina svim kvalitetnim ljudima sa Zagrebačkog sveučilišta te je najavio da će se odreći svoje diplome na Ekonomskom fakultetu ako Bandić doista dobije počasni doktorat.

Prijedlog o dodjeli počasnog doktorata Bandiću podigao prašinu

Arsen Bauk (SDP) je izjavio kako je prijedlog da se Bandiću dodijeli počasni doktorat "na tragu kretanja u rangu Sveučilišta u Zagrebu u zadnjih nekoliko godina tako da je to jedna logična odluka". Upitan je li u redu da je Ivo Josipović podržao tu dodjelu, Bauk je odgovorio: "Lagao bih vas kad bih rekao da nisam bio iznenađen. Josipović je profesor i dopuštam da o stvarima koje se tiču Sveučilišta zna više od mene".SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras izrazio je neslaganje s dodjelom doktorata Bandiću, jer se time šalje poruka da se nagrađuju osobe koje su pod sumnjom za korupciju, opterećene brojnim aferama ili kaznenim postupcima, koji su pred sudom.

Politička platforma Možemo! pozvala je u srijedu u priopćenju sve članove hrvatske akademske zajednice, građane Zagreba i hrvatsku javnost da zajedno oštro osude tu nominaciju, a članove Senata Sveučilišta u Zagrebu da se prisjete svoje doktorske prisege koja između ostalog kaže: Pozivam vas da ostanete vjerni načelima znanosti, u svome pozivu čuvate njezine ideale.

Bandić: Zašto Zagreb ne bi imao neboder od 200 katova?

Bandić je na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine rekao kako još nije odlučeno tko će biti investitor u projekt "Grad u gradu", koji je on kolokvijalno nazvao "Zagreb City" ili "Manhattan na Savi", na površini od gotovo 1,1 milijun četvornih metara u Novom Zagrebu.

Bandić je istaknuo da je redizajn Zagrebačkog velesajma inkorporiran u cjelovito rješenje tog projekta, a ono što će se izgraditi bit će "najljepše u Europi".

Na plohi od osam hektara, omeđenoj na istoku s Avenijom Većeslava Holjevca, na zapadu sa Zagrebačkim velesajmom, na jugu s Ininom 'Karingtonkom' i na sjeveru s Hipodromom, treba niknuti Kongresni centar i sve sadržajne sastavnice budućeg Zagrebačkog velesajma.

- Na ostalih milijun i nešto kvadrata treba realizirati Zagreb City. Seli se Hipodrom, seli se igralište Lokomotive, ruši se Velesajam i radimo 'Grad u gradu', 'Zagreb City' ili 'Manhattan', kao što smo rekli, rekao je Bandić.

- Ako netko hoće napraviti neboder od 200 katova, neka ga napravi. Zašto Zagreb ne bi imao jedan neboder od 200 katova s kojeg bi se gledao Zagreb iz ptičje perspektive. Pa ako ja poživim, možda gore budem imao jednu kancelariju, rekao je Bandić.

Bandić je poručio da nacionalni nogometni stadion treba biti u Zagrebu i to južno od Save. Tvrdi da se za 45 milijuna eura može napraviti dobar stadion na Blatu, jer je to idealna lokacija, a to se može riješiti u sinergiji Vlade, Hrvatskog nogometnog saveza, Grada Zagreba i Dinama.

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić osvrnula se na točku dnevnog reda skupštinske sjednice o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU fondova za projekt "rotor Remetinec", koji je zasad najveći projekt takve vrste koji Grad Zagreb financira iz bespovratnih sredstava EU-a.

Rekla je da su na javni poziv, pored same rekonstrukcije i radova koji iznose 286 milijuna kuna s PDV-om, prijavili sve što se moglo povezati s tim projektom - uspjeli su prijaviti 331 milijun kuna, a odobreno je 320 milijuna kuna.

Najavila je da se iz bespovratnih sredstava EU-a priprema financiranje Dječje bolnice Srebrnjak, gdje očekuju novih 375 milijuna kuna, a također pripremaju teren za financiranje izgradnje sljemenske žičare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!