23:00 / 04.09.2021.

Autor: Dnevnik 3/HRT

Osude zbog članka o bivšoj prostitutki, isprika urednice

Iz objave Sandre Lapende, glavne urednice Slobodne Dalmacije

Iz objave Sandre Lapende, glavne urednice Slobodne Dalmacije

Foto: Dnevnik 3 / HRT

Nakon burne reakcije javnosti na tekst naslovljen "Uhićivana prostitutka sada radi s djecom kao psihologinja" i oštre osude postupka uredništva Slobodne Dalmacije, glavna urednica tog lista Sandra Lapenda javno se ispričala. 

U pisanoj isprici, među ostalim, navela je da je "uredništvo delikatnoj temi trebalo pristupiti primjerenije nego što je to u ovom slučaju napravilo".

- S iskrenim i punim poštovanjem prema javnosti, kolegicama i kolegama, a zbog neprimjerene prezentacije teme o ženi, bivšoj prostitutki zaposlenoj u jednom od Centara za socijalnu skrb, objavljene 2. rujna 2021. u Slobodnoj Dalmaciji, kojom smo htjeli upozoriti na još jednu od mnogih manjkavosti sustava socijalne zaštite, osobno se i profesionalno ispričavam svima koje je naš način prezentacije teme povrijedio, stoji, među ostalim u njezinoj objavi. 

Inače, Hrvatsko novinarsko društvo ustvrdilo je da je tekst o bivšoj prostitutki među najsramotnijim epizodama domaćeg novinarstva posljednjih godina. HND je objavio i da će njegov Izvršni odbor, zbog tog teksta, prijaviti Slobodnu Dalmaciju Novinarskom vijeću časti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!