16:25 / 28.09.2018.

Autor: I.M./HRT

Osude napada na Pupovca i Miloševića

-

-

Foto: - / -

Danas poslijepodne na zagrebačkom Dolcu napadnuti su saborski zastupnici SDSS-a Milorad Pupovac i Boris Milošević.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osudio je i nedopustivim ocijenio napad na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i zastupnika Borisa Miloševića.

"Današnji napad na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i zastupnika Borisa Miloševića je nedopustiv. Osuđujemo svaki oblik nasilja te očekujemo da policija utvrdi sve okolnosti i pronađe odgovornu osobu za napad. Nakon incidenta, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković razgovarao je s Miloradom Pupovcem", priopćeno je iz Banskih dvora.

Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćilo je da su saborski zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i Boris Milošević napadnuti danas oko 14 sati na zagrebačkom Dolcu, gdje su na njih bačeni ostaci hrane, što smatraju manifestacijom mrženje.

Napad su oštro osudili i Hrvatska seljačka stranka (HSS), Istarski demokratski sabor (IDS) i Građansko-liberalni savez (GLAS).

HSS
je u priopćenju ustvrdio kako je "taj primitivni čin produkt probuđenih duhova prošlosti koji su, nažalost, u današnjoj Hrvatskoj sve jači i jači". Pozvao je institucije da što prije pronađu počinitelja te ga primjereno kazne kako ovakvi incidenti ne bi eskalirali jer, smatraju, tada će biti kasno.

Istarski demokratski sabor i Građansko-liberalni savez poručili su vladajućima da "zdravo društvo i ugled Hrvatske vrijede daleko više od nekoliko glasova", te da stanu na kraj mržnji i primitivizmu. Izrazili su uvjerenje kako je "takva otvorena manifestacija mržnje i netolerancije logična posljedica normalizacije radikalne, nasilne i primitivne retorike u hrvatskom javnom prostoru". "Današnji incident slika je i prilika Vladine ignorantnosti i totalne nezainteresiranosti da se obračuna s netolerancijom i fašizmom u Hrvatskoj", dodali su.

IDS i GLAS drže kako Hrvatska već nekoliko godina nazaduje po pitanju građanskih i ljudskih vrijednosti, no "današnji ponižavajući napad na predstavnike najbrojnije manjine u Hrvatskoj još je jedan ogroman udarac otvorenoj i naprednoj Hrvatskoj". "Na žalost, svi koji šutnjom normaliziraju mržnju neposredni su sudionici ovog ružnog incidenta", zaključili su.

Ovim povodom priopćenje je poslala i Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati. U 2018., u demokratski uređenim zemljama, bilo kakvom nasilju ili fizičkom napadu ne smije biti mjesta. Na svima nama je odgovornost da gradimo otvoreno i tolerantno društvo, a ovakve pojave, ako želimo kao društvo ići naprijed, svi zajedno, a poglavito osobe koje sudjeluju u javnom životu, moramo najstrože osuditi, istaknuto je u priopćenju iz HNS-a.

Napad je osudila i Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću i Antifašistička liga RH pozvavši sve na "solidarni otpor protiv rastuće netrpeljivosti i svih pojavnosti fašizma".

Documenta je izrazila žaljenje zbog nasrtaja na saborske zastupnike SDSS-a u središtu glavnog grada Hrvatske koji, ističu, podsjeća na godine u kojima su mržnja i nasilje prema drugima i drugačijima završavale ubijanjem.

Antifašistička liga smatra da taj napad pokazuje što može napraviti huškačka propaganda kojoj su ti manjinski zastupnici izložen već dulje vrijeme te da "medijska promocija onih koji lažu i klevete pogoduju atmosferi u kojoj su neki uzeli sebi za pravo da mogu na one druge bacati hranu, vikati na ulici".

Oglasio se i saborski zastupnik Veljko KajtaziNajoštrije osuđujem još jedan u nizu napada na kolege Milorada Pupovca i Borisa Miloševića. I sam sam više puta bio na meti takvih napada ispred ureda, na trgu i drugim javnim mjestima zbog čega se posebno suosjećam i izražavam zabrinutost zbog učestalosti ovakvih situacija. Pozivam institucije da što prije pronađu počinitelje i najoštrije ih kazne, napisao je Kajtazi.Donosimo priopćenje Srpskog narodnog vijeća. 

Dana 28. rujna oko 14 sati zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskom Saboru, prof. dr. Milorad Pupovac (predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru) i Boris Milošević (predsjednik Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru) nakon završetka saborske sjednice prolazili su pored bistroa „Amfora“ na zagrebačkoj tržnici Dolac, iz smjera ribarnice prema Trgu bana Josipa Jelačića.

U jednom trenutku prof. dr. Milorad Pupovac osjetio je udarac u desnu stranu tijela, od vrata do zapešća desne ruke, te u trenutku kad se okrenuo vidio je da je pogođen s većim i manjim ostacima hrane od kojih su se neki zadržali na njegovoj odjeći (mantilu), a neki (krupniji i krući) odbili su se od njegov vrat, ramena i ruku i rasuli se po tlu.

Prema jačini i preciznosti udarca prof. dr. Milorad Pupovac pretpostavlja da je hrana bačena na njega s jednog od bližih stolova za kojima su bili gosti restorana „Amfora“.

Ovo nije prvi ni verbalni ni fizički nasrtaj na predsjednika SDSS-a i predsjednika SNV-a prof. dr. Milorada Pupovca, ali jeste prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih suradnika, Borisa Miloševića. S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mjestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, on u sebi sadrži ne samo bezobzirnost već i karakter potencijalno opasnog fizičkog napada na njih.

Po tome kako je izveden, ovaj napad za cilj je imao otvoreno manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičku ugrozu prof. dr. Milorada Pupovca, saborskog zastupnika i predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke, i njegovog kolege Borisa Miloševića, predsjednika Kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom Saboru.

S obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi duže vrijeme, a posebno proteklih tjedana, protiv zastupnika Pupovca i Samostalne demokratske srpske stranke, ovaj napad ne treba nikog iznenaditi jer ta je kampanja takva da potiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja
, stoji u priopćenju SNV-a.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!