14:26 / 05.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Osuđen Željko Dolački

Sanjin Strukic/PIXSELL/arhiva

Sanjin Strukic/PIXSELL/arhiva

Foto: - / PIXSELL

Dolački nije došao na izricanje presude koju je objavila sutkinja Maja Štampar Stipić, čime je izbjegao da ga iz sudnice odvedu u zatvor.
Bivši načelnik kriminalističke policije Željko Dolački nepravomoćno je jučer osuđen na šest godina zatvora - zbog krađe novca i zlata iz policijskog sefa, u vrijednosti većoj od tri milijuna kuna, kojemu se od tada izgubio svaki trag. Uz zatvorsku kaznu, mora vratiti i 3 milijuna 300 tisuća kuna.

Željka Dolačkog policija je u utorak navečer tražila na njegove dvije poznate adrese, no bez uspjeha.

Suspendirani policijski načelnik na zagrebačkom je Županijskom sudu u utorak u odsutnosti nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora te povrat 3,3 milijuna kuna zbog optužbi da je u travnju 2016. lažirajući provalu u sef u sjedištu zagrebačke policije ukrao dva kilograma zaplijenjenog zlata, oko 640.000 kuna i gotovo 290.000 eura koji nikada nisu pronađeni.

Dolački nije došao na izricanje presude koju je objavila sutkinja Maja Štampar Stipić, čime je izbjegao da ga iz sudnice odvedu u zatvor.

- Nema bježanja! Neću bježati jer nemam dvojno državljanstvo kao neki. Čim stigne rješenje o uhićenju, vidjet ću se s odvjetnikom i odraditi svoju dužnost. Ja sam trenutno u gradu, a na presudu nisam došao jer sam se do zadnjeg trenutka nadao da će biti oslobađajuća, izjavio je za Jutarnji list Željko Dolački.

- Nedvojbeno je ustanovljeno da je provala u sobe i metalnu kasu inscenirana i to na temelju svih vještačenja i izuzetih tragova. Utvrđeno je da se događaj nikako nije mogao odigrati na način kako je počinitelj želio prikazati, a također je utvrđeno da nije bilo otisaka koji bi postojali da je počinitelj pokušao ući u prostoriju s vanjske strane. Utvrđeno je da prozor nije otvaran pomoću provalničkog alata te da su vrata kase piljena dok su bila otključana i otvorena, a ključeve je imao samo Žejko Dolački, pojasnila je sutkinja.

- Njegov iskaz je neuvjerljiv i proturječan sam po sebi te prema iskazima koji su provedeni tijekom postupka. Suočen sa snimkom tijekom rasprave, optuženi je pred sudom izjavio da je 26. ožujka kupio pilu koju je donio na raspravu kako bi dokazao svoju nedužnost. Bila je to loša konstrukcija Željka Dolačkog da uvjeri sud u svoju nedužnost, osobito nakon što je tvrtka Bauhaus i proizvođač pile u dva navrata ustanovio da je pila koju je optuženi donio na sud proizvedena više od godinu dana nakon pljačke, kazala je sutkinja.



- Svojim postupanjem osramotio je policiju i policajce koji se požrtvovno bore protiv takvih kaznenih djela. Koliko je drsko ponašanje optuženika, govori da je inscenirao pljačku kada je shvatio kako bi mogao biti otkriven, ali i njegovo višekratno podmetanje dokaza, zaključila je sutkinja. 

- Možemo reći da smo zadovoljni presudom. Iako, s obzirom na način počinjenja i onoga tko je kazneno djelo počinio, očekivala se viša kazna zatvora. Najvjerojatnije ćemo se na kaznu žaliti. Provođenje odluke o istražnom zatvoru je u nadležnosti policije i suda, kazao je Slobodan Šašić, zamjenik ravnatelja USKOK-a. Dodao je kako ne misli da je Dolački u bijegu.


Odvjetnik osuđenog policajca, Davor Cahun, također je najavio žalbu. Novinarima je kazao da ne zna zašto njegov branjenik nije došao na izricanje presude. Na pitanje hoće li mu savjetovati da se javi u istražni zatvor, koji mu je određen po sili zakona jer mu je nepravomoćna kazna veća od pet godina, Cahun je kazao: "Nikome neću ništa savjetovati".



Odvjetnik Veljko Miljević za N1 televiziju izjavio je da bivši načelnik krim-policije Željko Dolački nije u bijegu.

Zbog krađe iz policijskog sefa, sa svojih su dužnosti odstupili tadašnji ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika. Dolački je uhićen i smijenjen potkraj travnja 2016., a 10. lipnja 2016. izašao je iz istražnog zatvora nakon što je USKOK ispitao 30-ak svjedoka.

Dolački je govorio da je žrtva urote. Bivši je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, kaže, zaustavio istragu o manipulaciji crkvenim zemljištem, u kojem su sudjelovali i ljudi iz crkve. Novinari su ga danas o tome pitali. Orepić o tome nije želio govoriti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!