Granatiranjem Karlovca navodno ubio dijete pa osumnjičen za ratni zločin

31.03.2023.

16:11

Autor: P.F./Hina/HRT

Policija, ilustracija

Policija, ilustracija

Foto: MUP / MUP

Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva kazneno je prijavljen 53-godišnjak pod sumnjom da je kao pripadnik srpske paravojske 1992. minobacačkim granatiranjem Karlovca usmrtio sedmogodišnje dijete, 15-godišnje je teško i za život opasno ozlijeđeno, a pet osoba lakše.

Iz karlovačke policije naveli su da su osumnjičenog, koji je nedostupan hrvatskim tijelima progona te je za njim raspisana potraga, prijavili riječkom Županijskom odvjetništvu, s kojim su proveli kriminalističku istragu.

Utvrđeno je da je 53-godišnjak, kao pripadnik srpske paravojne postrojbe, 10. travnja 1992. s neprijateljskih položaja u mjestu Kamensko samovoljno i bez ičijeg dopuštenja iz minobacača na Karlovac ispalio dvije granate, koje su pale u neposrednoj blizini Autobusnog kolodvora.

U eksploziji je smrtno stradalo sedmogodišnje dijete, 15-godišnje je zadobilo teške i za život opasne ozljede, a pet je odraslih osoba lakše ozlijeđeno.

Inače, Karlovac je nakon ratne 1991. ostao blizu neprijateljskih položaja i u dometu njegove artiljerije s druge strane Kupe i Korane, pa su granate često padale u samo središte grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!